

PU ERH GREEN TUO CHA
Herbata prasowana Pu Erh jest jak piękne opakowanie, na które od dawna czekaliście. Malutki, owinięty w papier krążek w kształcie gniazda po zalaniu rozpoczyna taniec smaku i zapachu, któremu z łatwością można ulec. Zielona opcja nie jest tak znana jak klasyczna czarna, ale jej słodki urok szybko Was zauroczy.
Skład
Zielona herbata Pu erh Green Tuo Cha 100%Napar i smak herbaty
Napar żółtego koloru z miodowymi tonami ma pełny i bogaty smak, zdominowany przez naturalną słodycz ze śladami owoców.
Pochodzenie herbaty
Obszar potężnych rzek, wysokich gór i plantacji herbaty, z którego pochodzą herbaty, o których śmiało można powiedzieć, że zaliczają się do najbardziej interesujących i najwyższej jakości z całych Chin. Tak w skrócie można opisać prowincję Yunnan z prefekturą Pchu-Er. Jak sama nazwa wskazuje, właśnie z tego regionu pochodzą wszystkie herbaty o nazwie Pu Erh. Te uprawiane poza Yunnan nie mogą używać tego oznaczenia, chociaż pochodzą z tej samej odmiany roślin herbacianych i są produkowane tymi samymi metodami.
Dla Pu Erh stosuje się wyłącznie tak zwaną dużą herbatę, która rośnie w strefie tropikalnej wokół rzeki Lancang. Są to starożytne drzewa, na które hodowcy zwracają szczególną uwagę. Podczas ręcznego zbioru zbierane są z nich najmłodsze liście pełne energii i smaku, które następnie lekko zwiędna i zmięknną. Na tym etapie jest to właściwie zielona herbata Mao Cha, która jest podstawą Pu Erh.
Potem następuje kontrolowane zatrzymanie utleniania. W dawnych czasach, liście suszone na słońcu, ale ze względu na kaprysy pogody stopniowo zaczęto używać patelni. Podgrzanych liści nie można całkowicie wysuszyć, ponieważ mogą one się złamać podczas dalszego kształtowania i prasowania. Kształty można zmieniać, na przykład Pu Erh Green Tuo Cha jest uformowany w małe miski przypominające ptasie gniazdo.
Następnie przetwarzany jest klasyczny Pu Erh w wariancie czarnym (Shou), ale w przypadku zielonego (Sheng) nadszedł czas na suszenie i dojrzewanie. Pozwala to na harmonizację i relaks smaków i aromatów oraz odgrywa, wraz ze środowiskiem przechowywania, ważną rolę w ogólnej jakości herbaty. Dojrzały i właściwie przechowywany Sheng Pu Erh jest poszukiwany przez koneserów i kolekcjonerów, a niektóre kawałki mogą mieć niewyobrażalną wartość.
Wcześniej herbata ta była przeznaczona wyłącznie dla członków rodziny cesarskiej, a każdy mistrz herbaty starannie pilnował swoich tajemnic produkcyjnych. Tak jest do dziś, więc różnice w smaku mogą być znaczne. Ale jeśli zaczniecie smakować Pu Erhu, świeżego i przyjemnie słodkiego Pu Erh Green Tuo Cha, będzie to dla Was właściwe przejście od herbat zielonych do herbat prasowanych.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Pu Erh zalać wodą o temperaturze 90°C w proporcji 1 łyżeczka na 150 - 200 ml.
- Do herbaty przygotowywanej w dzbanku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas parzenia 2 minut (pod przykryciem), później odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

PU ERH MINI TOU CHA -15 lat

CHINA PU-ERH MINI BEENG CHA 9g
