

CHINA PU-ERH MINI BEENG CHA 9g
Małe jest miłe. W przypadku tego pu-erh trzeba jednak dodać, że jest on również doskonały i dobroczynny dla ciała i umysłu. Praktyczny wariant mini jest w sam raz do dzbanuszka, bez konieczności skomplikowanego ważenia i łamania słynnych krążków herbacianych. Skosztujcie skarbu z Yunnan, który żartobliwie przekona Was, że starzenie się może być czasem więcej niż pożądane.
Skład
Czerwona herbata Pu Erh 100%Napar i smak herbaty
Napar ma głęboki mahoniowy odcień. Bogaty smak łączy w sobie ziemistość ze słodyczą, pełnię z finezją, bez gorzkiego i ciężkiego zakończenia.
Pochodzenie herbaty
Chińska prowincja Yunnan jest najczęściej odwiedzanym miejscem przez krajowych i zagranicznych turystów. Płaskowyż Tybetański i Obszar Chroniony Trzech Równoległych Rzek, na czele z Mekongiem, są dla wielu wielką atrakcją. Dla miłośników herbaty Yunnan jest jednak przede wszystkim domem pu-erh. Tradycja jego produkcji sięga tu IX wieku, a lokalni producenci są słusznie dumni ze swojej sztuki przekazywanej z pokolenia na pokolenie.
Pu-erh jest jedyną herbatą, którą można określić jako fermentowaną. Jednocześnie często porównuje się go do wina, ponieważ on również po prostu dojrzewa i czerpie korzyści z dojrzewania. Chociaż podjęto wiele wysiłków, aby odwzorować ten proces, lokalni mistrzowie herbaty pilnie strzegą swoich tajemnic i nic dziwnego, że praktyki są tak różne na poszczególnych plantacjach.
Jednak ogólna podstawa jest zawsze taka sama. Liście herbaty są zbierane, a następnie układane w mniejsze stosy, które są nawilżane i stale mieszane. Tworzy to wyższą temperaturę w środku stosu, co wspomaga fermentację, podobnie jak w przypadku kompostu. Cały proces musi być ściśle monitorowany, aby zapewnić, że proporcje nieszkodliwych bakterii, pleśni, drożdży i innej mikroflory są dokładnie utrzymywane podczas fermentacji.
Producenci zaczęli stosować tę technikę przyspieszonej fermentacji w 1975 roku, a powstający pu-erh nie musi się już starzeć. Niemniej jednak, odpoczynek jest nadal pożądany, ponieważ harmonizuje smak i aromat. Doskonałym tego przykładem jest ta pu-erh mini beeng cha, która po sprasowaniu i zapakowaniu leżakowała przez trzy lata.
Pu-erh może przybierać różne formy, od luźnych po prasowane. Beeng cha odnosi się do typowego kształtu kołacze, które zazwyczaj waży około 350 gramów. Ten mini wariant o wadze 9 gramów jest idealny do dzbanka o pojemności około litra. Tradycyjnie kołacz pu-erh powinno być szybko zalane gorącą wodą, aby otworzyć liście. Woda ta jest jednak natychmiast odlewana i używana jest nowa woda, tym razem do naparu. W rezultacie otrzymujemy cudownie aromatyczną herbatę o bogatym i złożonym smaku.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Pu Erh Mini Beeng Cha sparzyć wrzącą wodą (woda powinna gotować się przez 1 minutę).
Zaparzać przez kilka sekund, wylać wodę i zalać drugim naparem. Herbatę parzyć przez 3-5 minut, a następnie przecedzić.
Pu Erh Mini beeng Cha może być zaparzany 4 razy.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

PU ERH MINI TOU CHA

PU ERH MINI TOU CHA -15 lat
