

JAPAN SENCHA FUKAMUSHI-CHA BIO – ZIELONA HERBATA
Zapomnijcie o wszystkim, co wiecie o japońskich zielonych herbatach. Czy sencha musi być cierpka na języku z trawiastym, a może rybnym posmakiem? Zapewnie nie próbowaliście jeszcze głęboko sparzonej sencha fukamushi-cha. Niezmiernie wyjątkowa herbata, która odegra w Waszych ustach koncert pełen delikatności, słodyczy przepełniony niezwykle cenionym umami, przynoszący duszy spokój i wyciszenie.
Skład
Japan Sencha Fukamushi-cha BIO 100%Napar i smak herbaty
Jasno zielonkawy napar ma bardzo intensywne tony, jednak w porównaniu z innymi herbatami sencha jest delikatniejszy i zaskakująco słodki bez gorzkiego zwieńczenia. Smak umami jest naprawdę wyraźny z długim wybrzmieniem.
Pochodzenie herbaty
Japońskie herbaty są znane z tego, że do zatrzymywania oksydacji listków używa się gorącej pary wodnej. Dokładnie tak powstaje sencha, w kraju wschodzącego słońca prawdopodobnie najpopularniejszy gatunek wśród zielonych herbat. Ma bardzo specyficzny smak, który może niektórych zniechęcić swoją cierpkością. W latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych poprzedniego stulecia producenci myśleli nad tym, jak złagodzić jej typową goryczkę i wpadli na prosty sposób.
W przypadku tradycyjnej sencha listki są traktowane parą przez około dwadzieścia, względnie czterdzieści sekund. Metoda fukamushi polega na wielokrotnym wydłużeniu tej techniki. Listki herbaty falują na parze dokładnie przez sto sekund, ewentualnie cały proces powtarza się dwukrotnie zawsze po minucie. Przetworzone w ten sposób listki są bardzo kruche, jednak ich aromat i smak są nieporównywalnie głębsze i mocniejsze.
Wcześniej wspomniana kruchość listków obala kolejny mit dotyczący japońskich zielonych herbat. Powszechnie sądzi się, że te najwyższej jakości powinny po wysuszeniu mieć mocny i jednolity liść, natomiast drobne kawałki są atrybutem niższej klasy. W przypadku sencha fukamushi-cha wygląda to inaczej. Po długim kontakcie z parą liść staje się bardzo łamliwy, dlatego w gotowym produkcie możecie natknąć się na mieszankę dużych i małych kawałków liści, jak również delikatnego proszku. W tym przypadku trochę gorsze wrażenie estetyczne wynagrodzi nam doskonała symbioza intensywnego aromatu i aksamitnej miękkości smaku, która daje niezwykłą przestrzeń do przebicia się magii umami. Prawdziwy klejnot, dzięki któremu nie będziecie już patrzeć na zieloną herbatę tak, jak wcześniej.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Pierwszy napar - Japan Senchu zalać wodą o temperaturze 90 ° C w proporcji 3 g na 115 ml wody. Pozostawić do zaparzenia na 1 minutę (przykryta filiżanka), a następnie przecedzić.
- Drugi napar - temperatura wody 95 ° C, czas zaparzania 1 minuta.
- Trzeci napar - temperatura wody 95 ° C, czas zaparzania 2 minuty.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

JAPAN SENCHA YABUKITA - zielona herbata

JAPAN SENCHA ASANOKA SATSUMASENDAI KAGOSHIMA - zielona herbata
