

GREEN CEYLON HIGHLAND BIO - zielona herbata
Kto nie zna logo lwa trzymającego miecz! Możemy go znaleźć w milionach gospodarstw domowych na pudełkach z słynnej herbaty Ceylon. Producenci mocnej czarnej herbaty, która jest również popularna na angielskim dworze królewskim, wymyślili nowość - zieloną odmianę Ceylon Tea. Ma średnią ilość teiny, napar ma smak harmonijny. Nadaje się do całodziennego popijania.
Skład
Zielona herbata Ceylon Highlanad Bio 100%Napar i smak herbaty
Green cejlon ma starannie zakrzywione płatki. Po zalaniu gorącej wody powstaje jasny pomarańczowy napar z subtelnym naturalnym smakiem. Smak jest lekko kwiatowo-owocowy, przyjemnie i orzeźwiająco ściągający.
Pochodzenie herbaty
Zielona herbata jest produkowana na Cejlonie (obecnie Sri Lanka) przez jedenastu producentów. Mimo, że region należy do tradycyjnych eksporterów czarnej herbaty, która jest uprawiana od około 40. lat 18 wieku, zielona herbata z tej wyspy Azji Południowo-Wschodniej staje się coraz bardziej popularna. Ma bardzo delikatny smak, zmniejszoną ilość białka oraz wiele korzyści zdrowotnych. Obecnie większość eksportowana jest na Bliski Wschód, do Rosji, sprzedaż rośnie również w Europie, Ameryce Północnej i Azji Wschodniej.
Sri Lance jest znana z ortodoksyjnego podejścia do uprawy i produkcji herbaty. W związku z tym, ich produkcja, pomimo to, że coraz bardziej intensywna, nadal pozostaje dość długim i wymagającym procesem. Właściciele ogrodów herbacianych twierdzą, że dobra herbata źle znosi pośpiech. Zbiory i kolejne kroki są zawsze kwestią oceny i czasu.
Zbiór, czyli skubanie liści herbaty jest przeznaczone wyłącznie dla miejscowych kobiet. Zbierają tylko dwa górne liście z każdej gałązki, reszta rośliny musi pozostać nienaruszona. Po transporcie do fabryki surowe liście herbaty są ważone i poddane więdnięciu. W ciągu 18 do 24 godzin tracą wilgoć, a następnie są walcowane i przewijane. Długość końcowego wysuszenia trwa od 20 minut do pięciu godzin. Liście są rozłożone na stoły i powietrzem dosuszane. Wreszcie przychodzi sortowanie, gdzie herbata jest podzielona według jakości do kilku kategorii.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Zieloną cejlońską herbatę wsypać w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Zieloną cejlońską herbatę zalać gorącą wodą o temperaturze 70 °C
- Czas ekstrakcji 2 minut (pod przykryciem), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

LUNG CHING – STUDNIA SMOKA - zielona herbata

JAPAN BANCHA PREMIUM- zielona herbata
