

GOLDEN TIPPY RIPE KING OF PU ERH - BIO
Król wszystkich Pu erhów, władca ziemi bez nawozów i oprysków. Organiczna korona do niego pasuje. Przodek herbat o bardzo ciekawym procesie produkcji jest uwielbiany zarówno przez wielbicieli oryginalnych niuansów smakowych, jak i fanów zdrowego stylu życia. Popijajcie ją ciepłą lub schłodzoną - King of Pu Erh BIO zawsze zadba o wasz dobry nastrój.
Skład
Czerwona herbata KING OF PU ERH 100%Napar i smak herbaty
King of Pu Erh Bio daje napar kasztanowego koloru. Jej smak można określić jako kompleksowy z miękkimi ziemistymi nutami. Te do Pu erh tradycyjnie należy. Aromat wyróżnia się cierpkością i orzeźwiającym powiewem świeżości.
Herbaty te są idealne dla popijania na ciepło, ale smakują wyśmienicie również jako ice tea.
Pochodzenie herbaty
Pierwszorzędną Pu-Erh przywieźliśmy z chińskiej prowincji Yunnan. Ta należy do tradycyjnych bastionów herbaty, więc nie dziwi fakt, że z niej pochodzą najwyższej jakości rodzaje zielonej herbaty i Pu-Erh- nazywany jest również herbata czerwona. Ponieważ jej napar jest czerwonego koloru, od czarnych herbat różni się specjalnym sposobem przetwarzania - tak zwaną dodatkową fermentacją. Dzięki niej zyskuje wyjątkowe korzyści dla zdrowia. Pu Erh otrzymał przydomek chińska penicylina.
Na południowym zachodzie Yunnanu, w dolnym biegu rzeki Mekong, znajdziemy miasto Pu-Erh. Leży na wysokości 1300 metrów n.p.m. ma ciepły i wilgotny klimat subtropikalny. Najcieplejszym miesiącem jest czerwiec (23 ⁰C), najmroźniejszym styczeń (14 ⁰C). Interesujące jest to, że czerwcowe opady deszczu tworzą aż 70% łącznej sumy opadów w roku. Według miasta Pu-Erh nazywa się i oryginalna chińska herbata, którą nie można sobie pomylić z żadną inną.
Pu Erh jest oferowany jako sypana cało liściowa herbata albo zgniatana do najróżniejszych form. King of Pu Erh należy do tego pierwszego przypadku. Liście są zbierane z krzewów herbacianych bliskich pierwotnych odmian. Mają one duże liście i w Chinach są znana jako Ta-Jie (Wielki liść). Ręcznie zbierane są 3-4 liście i pąki liści. Nachodzi czas więdnięcia a potem, w wielkim woku, liście czerwonej herbaty są prażone. Ten etap nazywa się "zabić zieloną". Podczas tego procesu zatrzymane jest naturalne utlenianie enzymów (jeśli by się ją kontynuowało to wynikiem byłaby czarna herbata). Herbata jest różnie zwijana, skręcona i na koniec suszona w słońcu. Na tym etapie, herbata nazywa się Mao Cha i albo trafia na rynek lub może być dalej przetwarzana. W tym drugim przypadku pracownicy ją nawilżą i gromadzą na stosy, a następnie pozostawiają do fermentacji. Ponieważ na liściach krzewu herbacianego naturalnie występują rodzaje bakterii i grzybów, którym sprzyja wilgotność, przekształca się Mao Cha w ciągu kilku dni, miesięcy, a nawet lat w wyjątkowy Pu-Erh. W czasie, kiedy zarządca plantacji i degustator rozpoznają, że proces dojrzewania jest pełny herbata trafia do sortowania, parzenia i zgniatania.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Pu-Erh zalać wodą w temperaturze 100 °C w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Okres zaparzenia 3-5 minut (z przykryciem), następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

2. 12.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

PU ERH SUPER BIO

PU ERH MINI TOU CHA -15 lat

CHINA PU ERH TEA 1ST GRADE BIO
Przeglądaliście
