

CHINY YUNNAN WILD TEA BUDS - zielona herbata
Zapomnijmy choć raz o eleganckich plantacjach z rzędami równo przyciętych krzewów herbacianych. Aby zdobyć prawdziwy i niezwykle cenny skarb, musimy udać się do kolebki chińskich herbat - prowincji Yunnan. Tam, pośrodku dziewiczego lasu, kryją się dzikie krzewy herbaciane a przygotowany z zebranych z nich listków napar zasługuje wyłącznie na same pochwały.
Skład
Zielona herbata Chiny Yunnan Wild Tea Buds 100%Napar i smak herbaty
W przeciwieństwie do klasycznych zielonych herbat zaskakuje jasnym do przezroczystego kolorem. Ma łagodny, jednak kompletny świeży smak z charakterystycznym kwiatowym dopełnieniem.
Pochodzenie herbaty
Słowa „prowincja Yunnan” wywołują szczególne zainteresowanie u miłośników herbaty Pu Erh. Ta prowincja na południu Chińskiej Republiki Ludowej pełna gór i ogromnych rzek jest ojczyzną jednych z najlepszych herbat białych, zielonych i czarnych. Odpowiada za to między innymi ciepły lokalny klimat o dużej wilgotności i gleba z wieloma składnikami mineralnymi i odżywczymi, które przenikają bezpośrednio do samych listków herbaty.
Zazwyczaj krzewy herbaciane mają po kilkaset lat, ale prawdziwą rzadkością są te ukryte w dziewiczych lasach i rezerwatach przyrody w okolicach miast Lincang, Baoshan i Dehong. Są to oryginalne wiekowe krzewy herbaciane specjalnej odmiany Camellia Assamica Dehongesis. W porównaniu ze zwykłym wariantem Camellia Sinensis osiągają imponujące rozmiary od dziesięciu do piętnastu metrów.
Ta dziko rosnąca odmiana czerpie wszystko, co potrzeba z ekosystemu lasu dziewiczego. Człowiek pojawia się tu tylko po to, żeby zebrać listki, dlatego krzewy bez jakiejkolwiek ingerencji rosną razem z mchem, porostami, zalewane niewiarygodnym strumieniem kwiatów. Wszystko to ma nieoceniony wpływ na jakość pączków, które wyrastają na gałązkach dzikich krzewów herbacianych. Produkowana z nich herbata w porównaniu do tej z jedno odmianowych plantacji, smakuje i pachnie absolutnie fantastycznie.
Wczesną wiosną w gęstwiny lasu dziewiczego udają się zbieracze pąków. Praca w trakcie zbiorów jest bardzo trudna. Już sama droga w wielu przypadkach zajmuje nawet kilka godzin, a do tego na każdy krzew trzeba się ostrożnie wspiąć tak, żeby go nie uszkodzić. Najbardziej doświadczeni zbieracze dodatkowo wszystkie czynności wykonają przed świtem, zanim pąki są jeszcze całkowicie zamknięte. Jest to jedyny sposób na uzyskanie herbaty najwyższej jakości, bez utraty zawartej w mich magii, gdyby doszło choćby do minimalnego rozwinięcia się listków.
Zebrane pączki ostrożnie rozkłada się i suszy w promieniach słońca. Uzyskana w ten sposób zielona herbata jest naprawdę wyjątkową, w której możecie w pełni delektować się świeżością gry kwiatów z delikatnym aromatem leśnego igliwia.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Herbatę zieloną zalewamy wodą o temperaturze 70-80 °C (po ok. 2 minutach od zagotowania), w stosunku 1 łyżeczka do herbaty na 150-200 ml.
2. Parząc herbatę w dzbanku dosypujemy 1 łyżeczkę dodatkowo.
3. Czas parzenia to 2-3 minut (filiżanka pod przykryciem) a następnie przecedzamy

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

LONG ZHU JAŚMIN - zielona herbata

LONG ZHU GREEN - zielona herbata
