

Chiny Keemun Hao Ya - czarna herbata
Jak zebra. Naprawdę. Liście herbaty specjalnej China Keemun Hao Ya są na przemian czarne i srebrne, co jest nieco nietypowe dla keemunów. Ale nie tylko wizualnie jest to uderzające. Jej smak jest cudownie kwiatowy, z nutami owoców i miodu. Mimo, że jest to stosunkowo młoda herbata, zdobywa sobie liczne grono wielbicieli. Mamy nadzieję, że po pierwszej filiżance dołączycie do nich.
Skład
Czarna herbata Chiny Keemun Hao Ya 100%Napar i smak herbaty
China Keemun Hao Ya daje napar o barwie od ciemnobrązowej do mahoniowej i lekkim miodowym aromacie. Po zalaniu wodą napój ma harmonijny, słodki smak, w którym główną rolę odgrywają kwiaty i owoce. Słodycz jest niska i uzupełnia całą kompozycję smakową.
Pochodzenie herbaty
Możemy dość dokładnie określić miejsce, z którego pochodzi China Keemun Hao Ya. Keemuns są produkowane w okręgu Quimen w chińskiej prowincji Anhui. Powiat znajduje się w południowo-wschodniej części prowincji, liczy około 190 000 mieszkańców i pochodzi z 766 roku, kiedy to Chinami rządziła dynastia Tang. Nazwano go Quimen (Keemun) po górze Qi na północnym wschodzie i rzece Chang na południowym zachodzie. Quimen charakteryzuje się wilgotnym subtropikalnym klimatem monsunowym, ze średnią roczną temperaturą około 15 ̊C, z większością opadów występujących od kwietnia do lipca.
Inną szczególną odmianą jest chińskie drzewo herbaciane (Camellia sinensis) - Quimen Zhu Ye. Do zbioru wybierane są tylko nieuszkodzone, świeże, wolne od chorób i szkodników liście. Ponieważ plantacje herbaty w Quimen położone są na stosunkowo niedostępnych wzgórzach, pracownicy często muszą wspinać się dość wysoko, aby dotrzeć do drzew herbacianych. Robią to pod koniec kwietnia lub na początku maja, kiedy herbata ma najlepsze właściwości aromatyczne.
W przypadku China Keemun Hao Ya, zbiera się zarówno listki, jak i srebrne końcówki. To właśnie one sprawiają, że herbata wygląda na "pasiastą". Robotnicy pozostawiają zerwane liście do zwiędnięcia, a gdy stracą one co najmniej jedną trzecią wilgoci, zwijają je ręcznie. Powoduje to ich zniekształcenie i wywołuje fermentację, która jest niezbędna do nadania herbacie pożądanych właściwości sensorycznych. Po wykonaniu tych czynności (cały proces musi być bardzo dokładnie monitorowany, aby prawidłowo określić moment zakończenia fermentacji), zbiór trafia do rozgrzanych pieców lub na duże patelnie. Na koniec herbata musi zostać posortowana i zapakowana, w tym przypadku ręcznie.
Czarna herbata typu keemun, choć produkowana w Chinach, słynących z tysiącletniej historii herbaty, należy do młodszych. Za jej sukcesem stoi urzędnik państwowy Yu Quianchen, który podobno przebywał w prowincji Fujian, aby poznać tajniki produkcji czarnej herbaty. Było to w 1875 r., przedtem ogrody herbaciane w Anhui były przeznaczone wyłącznie na uprawę herbaty zielonej. Rezultat pracy pana Quianchena przerósł wszelkie oczekiwania, a jego keemun szybko zyskał sporą popularność. W Anglii stała się ona najważniejszym składnikiem mieszanki herbaty English Breakfast.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
China Keemun Hao Ya zalać wodą o temperaturze 100 ̊C w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml
Do parzenia herbaty w czajniczku należy dodać 1 łyżeczkę.
Czas naparu to 3-5 minut (filiżanka pod przykryciem), następnie przecedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CHINA KEEMUN CONGU - czarna herbata

LONG ZHU BLACK - czarna herbata
