

CHINA MILK BLACK GUNPOWDER – HERBATA CZARNA
Z odrobiną przesady można powiedzieć, że w prowincji Hubei wszystko kręci się wokół herbaty. Na cześć cesarza Shen Nong, który według legendy po raz pierwszy przygotował napój z liści herbaty, jego imieniem nazwano dopływ rzeki Jangcy. Nie powinniśmy być zaskoczeni jej wysoką popularnością. Hubei co do wielkości produkcji zajmuje piątą pozycję wśród chińskich prowincji. Między innymi dużą popularność przynoszą jej gunpowder’y. Obecnie macie możliwość rozkoszowania się doskonałym „prochem strzelniczym” w waniliowo mlecznym płaszczyku. My oceniamy ją na szóstkę z plusem.
Skład
BLACK GUNPOWDER 98%, Aromat naturalny mlecznyNapar i smak herbaty
Czarna China Milk Black Gunpowder niejednokrotnie zaskoczy nawet największych koneserów herbaty. Oczywiście miło. Przede wszystkim doskonale przetworzonymi listkami herbaty. Żadnych ułomków lub proszku, prawdziwy gunpowder. W zapachu wyczuwalna jest naturalna ziemistość, a także mleczność, po skosztowaniu będą całkowicie oszołomieni. Połączenie poczciwej czarnej herbaty z naturalnym aromatem mleka jest doprawdy idealne. Łagodny, pełny smak mówi sam za siebie. Musicie tego doświadczyć.
Pochodzenie herbaty
Tak, Hubei nie jest tak „znamienitą” prowincja jak Yunnan lub Fujian. To jednak nie przekłada się na jakość lokalnej herbaty. Ta jest naprawdę wyjątkowa. Ale najpierw poznajmy rejon, w którym wyrosła China Milk Black Gunpowder. To naturalne warunki i szczególna dbałość o krzewy herbaciane znacząco wpływają na jakość produktu końcowego.
Hubei znajduje się w środkowej części Chin, na północ od słynnego jeziora Dongting. Graniczy z innymi obszarami herbacianymi takimi, jak na przykład Anhui lub Jiangxi. Prowincja jest bogato zaopatrzona w wodę przez rzekę Jangcy wraz z jej dopływami, plantacje herbaty rozpościerają się na zboczach gór. Panuje tutaj klimat podzwrotnikowy, z wyraźnie zarysowanymi porami roku – w zimie temperatury wahają się w granicach 1 a 6 °C, w lecie 24 a 30 °C.
Gdy wybierzecie się na wycieczkę do Hubei lub przeglądacie zdjęcia innych podróżników, zwykle spotkacie się z zatopionymi we mgle plantacjami herbaty. Częste opady deszczu, a także żyzność gleby i wahania temperatury w ciągu roku determinują smak i właściwości listków herbacianych. Dodajmy do tego fakt, że wiele lokalnych plantacji krzewów herbacianych jest położonych z dala od przeludnionych miast i obszarów przemysłowych. Dlatego herbata z Hubei jest wyjątkowo słodka i świeża.
W Chinach grunty rolne są zazwyczaj w posiadaniu spółdzielni. Drobni rolnicy organizują się w nie, aby mogli na przykład razem zbierać, przetwarzać i sprzedawać herbatę. Podobnie wygląda to w Hubei. Rolnicy przez cały rok opiekują się krzewami herbaty chińskiej (Camellia sinensis)pod nadzorem spółdzielni świadczącej im niezbędne usługi. W niektórych miejscach listki do dziś są zbierane ręcznie. Po obwiędnięciu są prasowane w małe kulki (paciorki) i poddawane fermentacji przez odpowiedni okres. Oczywiście przy ścisłym monitorowaniu temperatury i długości całego procesu. Od tego właśnie zależy, jak herbata będzie smakować i jaką osiągnie jakość. Po zakończeniu fermentacji gunpowder wędruje do suszarni.
Dla osiągnięcia finalnego smaku podczas wytwarzania tego gunpowder’a używa się naturalnego mlecznego olejku eterowego. Osoby uczulone na laktozę powinny zachować ostrożność pijąc tą herbatę.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Herbatę zalewamy gotującą się wodą, w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
2. Parząc herbatę w dzbanku dosypujemy 1 łyżeczkę dodatkowo.
3. Czas parzenia to 3-5 minut (filiżanka pod przykryciem) i przecedzamy.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

MASALA CHAI - czarna herbata

EARL GREY – czarna herbata
