

CHINA GOLDEN TIPPY PU ERH KING SIMAO
Nam się bardzo podoba. A jeśli wybieracie rzadką, przyjemnie ziemistą i silnie aromatyczną herbatę, spodoba się Wam również. Pu Erh z prowincji Simao to uczta dla cennych chwil i cennych gości. Rósł w wysokich górach, był zbierany i przetwarzany ręcznie, podróżował starannie zapakowany. Teraz jest tutaj, aby zadowolić Was kolorem, smakiem, aromatem i kształtami liści. Zanurzcie się w jednej z najlepszych czerwonych herbat z Yunnanu.
Skład
Czerwona herbata CHINA GOLDEN TIPPY PU ERH KING SIMAO 100%Napar i smak herbaty
China Golden Tippy Pu Erh King Simao po zalaniu gorącą woda daje napar koloru głębokiego bursztynu, a przy użyciu większej liczby liści do ciemnobrązowo-czarnego. Ponieważ jest to herbata, którą można wielokrotnie zalewać, za każdym razem możecie wyczarować inny odcień naparu. Jednak we wszystkich przypadkach cieszcie się na typowy ziemisty smak Pu Erh. W tym przypadku prawie delikatny, ze śladami miodu. Aromat jest mocny, ogólnie rzecz biorąc ta herbata jest niezwykle harmonijna i przyjemnia.
Pochodzenie herbaty
Koneserom herbaty nie trzeba przedstawiać Chin i ich słynnych ogrodów. Eksport dominującym eksporterem głównie zielonej herbaty wyceniono w 2018 roku na 1,5 mld dolarów. China Tea Marketing Association szacuje, że w tym samym roku chińscy producenci wyprodukowali 2,8 miliona ton herbaty, z czego 330 tysięcy ton zostało wyeksportowanych. Według statystyk jest to około 10 procent rocznego wzrostu. Ale fakt, że Chiny od stuleci są światowymi gigantami herbacianymi, nie oznacza, że liście herbaty są uprawiane i przetwarzane tylko w najwyższych ilościach. Chińskie herbaty należą do najlepszych. Tysiące lat doświadczenia, które właściciele ogrodów przekazywali z pokolenia na pokolenie, niczego nie prześcigną. A wybór jest niesamowity - białe, zielone, żółte herbaty, oolongi, formowane, dymne, pachnące herbaty. Nie brakuje oczywiście herbat czerwonych (czarne dla Europejczyków) i dodatkowo sfermentowane Pu Erhy.
Pu Erh ma specjalny, nie dla każdego miły charakter. Ale jeśli go „wypijecie” zyska Was na zawsze. Dlatego zalecamy, aby zacząć od najwyższej jakości Pu Erh, aby nie zniechęcić się specyficzną ziemistością aż „stęchlizną” gatunków o niższej jakości.
Z China Golden Tippy Pu Erh King Simao tego nieprzyjemnego doświadczenia unikniecie na 100%. Sprowadziliśmy tę rzadkość z okręgu Simao, położonego w prowincji Yunnan w Chinach. Simao to jedno z miejsc historycznie związanych z handlem herbatą. Dzielnica była punktem wyjścia do transportu herbaty z Yunnanu, Tybetu i Indii do Dali, Lijiang i Lhasy. Obszar rozciąga się w subtropikalnej strefie monsunowej. Bardzo często padają deszcze, klimat jest wilgotny, a wiatr zwykle łagodny. Średnia roczna temperatura wynosi około 18 ⁰C, zimy są chłodne, lato gorące.
Klimat i pogoda w Simau mają znaczący udział w wyjątkowości chińskiego Golden Tippy Pu Erh King Simao. Kolejna część zasług należy do miejscowych pracowników i umiejętności właścicieli ogródków herbacianych. Produkcja wysokiej jakości Pu Erh to kwestia wieloletniego doświadczenia. Pu Erhy jest wytwarzany z pośredniego Mao Cha (zielonej, poddanej obróbce parą zielonej herbaty, sprasowanej w placek) lub bezpośrednio z suszonych na słońcu liści herbaty. W tym przypadku suche liście są ułożone w stosy, zwilżone wodą i pokryte plandekami. Herbata dzięki parze zwiększy temperaturę do 60 ° C i fermentuje 3 miesiące.
Gdy osiągnie niezbędne parametry, pracownicy rozgrzebią stos, pozwolą herbacie wyschnąć, a następnie sortują ją lub prasują w różne kształty. W tym przypadku liście pozostały w postaci sypanej herbaty. Dzięki temu możemy cieszyć się pięknymi złotymi tipsami i długimi, nie połamanymi liśćmi.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Herbatę zalać wodą w temperaturze 100 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Do herbaty w imbirku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas zaparzenia wynosi 3-5 minuty (pod przykryciem), a następnie odcedzić .

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

CZAJNICZEK ŻELIWNY Z SITKIEM
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

PU ERH MINI TOU CHA -15 lat

GOLDEN TIPPY RIPE KING OF PU ERH - BIO
