

CEYLON PEKOE RUHUNA - czarna herbata
Cejlon czy Sri Lanka? Wyspa krwi lwa lub olśniewający kraj? Niezależnie od tego, czy wolicie starą, czy nową nazwę wyspy graniczącej z Indiami, jedno jest pewne. Lokalni hodowcy są mistrzami w swojej dziedzinie, a ich czarna herbata jest jedną z klasyków, o której nie należy zapominać.
Skład
Czarna herbata CEYLON PEKOE RUHUNA 100%Napar i smak herbaty
Napar koloru przypominający rozpuszczoną mleczną czekoladę i smak, który pochłonie Was pikantnymi tonami i przyjemnie cierpkim zakończeniem.
Pochodzenie herbaty
Sri Lanka oferuje kilka znaczących lokalizacji herbaty, a jednym z nich jest region Ruhuna. Obszar ten, położony w prowincji południowej, jest źródłem naturalnego piękna. Z jednej strony malownicze fale wzgórz podczas gdy z drugiej zaś w tajemniczej dżungli dzikie lamparty, słonie i niedźwiedzie czają się na poszukiwaczy przygód.
Historia uprawy krzewów herbacianych w Ruhuna jest stosunkowo krótka w porównaniu do innych supermocarstw herbacianych. Krajobraz zawsze był żyzny z powodu bogatej w składniki odżywcze gleby i dużej ilości wilgoci ze strefy monsunowej, ale rolnicy woleli inne uprawy. Zmieniło się to na początku XX wieku i wkrótce mocna i pełna w smaku czarna herbata z Ruhany stała się fenomenem.
Plantacje herbaty znajdujące się na wysokości około 600 metrów są typowe dla Ruhany. Dzięki unikalnemu połączeniu klimatu i krajobrazu, tak zwane nisko rosnące krzewy herbaciane szybko się rozwijają, a także są gęsto wypełnione długimi, jędrnymi i nieskazitelnymi liśćmi.
Szybki wzrost drzew pozwala na całoroczny zbiór. Zbiera się tylko pekoe, co jest wyrazem charakterystycznym dla herbat z Indii i Sri Lanki. Wskazuje to dwa górne liście, które są najbardziej intensywne w smaku. Liście te są luźno zwinięte, a po wyschnięciu uzyskują specyficzny czarny kolor. Napar z Cejlonu Pekoe Ruhun nie zaprzecza swojemu pochodzeniu z byłej kolonii brytyjskiej. Jest absolutnie pyszny z mlekiem i pokochacie go jako herbatę śniadaniową.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Czarną herbatę zaparzyć wrzącą wodą (100 °C) w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Jeśli przygotowujemy napar w dzbanku należy wsypać dodatkową łyżeczkę.
- Czas naparu 3-5 minut (naczynie powinno być przykryte), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CEYLON OP 1 PETTIAGALLA - czarna herbata

YUNNAN BLACK PREMIUM - czarna herbata
