

CEYLON OP1 BEZ KOFEINY - czarna herbata
Bezkofeinowy wariant tradycyjnej czarnej herbaty ze Sri Lanki można śmiało oferować młodzieży szkolnej, karmiącym matkom i osobom starszym. Doda żądaną porcję witamin i przeciwutleniaczy, pomoże uspokoić żołądek i pozbyć się grypy. OP1 Ceylon bezkofeinowa ma bogaty, lekko pikantny smak i trochę cierpkości.
Skład
Czarna herbata Ceylon OP1 bez kofeiny 100%Napar i smak herbaty
Klasyczna herbata cejlońska charakteryzuje się silnym aromatem i ciemnym naparem. Smak opisywany jest jako pełny, harmonijny, z lekko pikantnym wykończeniem. Ceylon OP1 jest typową śniadaniową herbatą. Zalecamy złagodzić ją dodaniem mleka.
Pochodzenie herbaty
W słynnej Cejlońskiej prowincji Dimbula krzewy herbaciane Camellia sinensis uprawiane są od 1870 roku. Zastąpiły one plantacje kawy, które zniszczyła epidemia grzybowa. Dla Dimbula charakterystyczne są południowozachodnie deszcze monsunowe i stosunkowo niskie temperatury w okresie od stycznia do marca. Zbiorem liści herbaty zajmują się kobiety i dziewczęta, które ręcznie zrywają liście i wkładają je do dużego bambusowego kosza, który każda dźwiga na swych plecach. Po więdnięciu liście są walcowane i skręcone. Istotnym krokiem w technologii produkcji czarnej herbaty jest fermentacja - naturalny proces chemiczny, w którym dochodzi do utleniania enzymu i zmian właściwości herbaty. Dlatego jest ściśle monitorowana temperatura, wilgotność i długość utleniania. Podobnie kontroli podlega suszenie herbaty, które w nadmiarze może doprowadzić do przegrzania lub nawet spalić dzienne plony.
Marka OP (Orange Pekoe) oznacza, że herbata składa się tylko z pąków liściowi i zawiera bardzo mało łodyg, ale jest bogata małymi, dobrze zwiniętymi liśćmi. Herbata cejlońska OP1 jest bezkofeinowa, oznacza to, że liście są pozbawione stymulującej kofeiny. Istnieje wiele sposobów w jaki można pozbyć się kofeiny z herbaty, jednak najlepszym jest stosowanie dwutlenku węgla, który rozpuszcza w próżni kofeinę i nie ma wpływ na smak i zapach herbaty.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
-
Czarną herbatę zalać wrzącą wodą (100 °C) w stosunku 1 łyżeczka 150-200 ml.
-
Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
-
Czas ekstrakcji 3-5 minut (pod przykryciem), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

BAWEłNIANE SITKO L - 1 szt.

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK ŻELIWNY Z SITKIEM

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw II
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ROOIBOS

Japan Sencha bez kofeiny BIO - zielona herbata
