Potrzebujesz porady?
Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Efekty zielonej herbaty
Czy wiecie, czym jest niebieska strefa? Jest to terytorium na świecie, gdzie lokalna ludność żyje powyżej średniej. A jeśli spytacie, jak to robią, w Japonii z pewnością Wam odpowiedzą, że dzięki regularnemu popijaniu zielonej herbaty.
Nic dziwnego, biorąc pod uwagę to, co potrafi:
- zawiera istotnie dużą liczbę polifenoli, które są przeciwzapalne i stanowią część profilaktyki raka,
- wspiera aktywność mózgu i ważne funkcje poznawcze w czołówce pamięci i zdolność koncentracji,
- ułatwia spalanie tłuszczu i zwiększa sprawność fizyczną,
- jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy i odtruwa organizm,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia różnych postaci demencji,
- niszczy bakterie w jamie ustnej, walcząc z próchnicą i płytka nazębną,
- wyrównuje poziom cukru we krwi,
- jest zalecany jako sposób zapobiegania występowaniu problemów z sercem,
- pomaga ludziom z artretyzmem.
Mówi się, że jest to najzdrowszy napój na świecie. Zielona herbata pochodzi z chińskiej herbaty (Camellia sinensis). Zapisy historyczne z Chin o tym pisały już 5000 lat temu. Jednak ze względu na skomplikowany proces przetwarzania i konserwacji, był to początkowo bardzo luksusowy artykuł. Na szczęście dla nas technologia się rozwinęła, a zielona herbata stopniowo rozprzestrzeniła się na wszystkie warstwy społeczne i resztę świata.
Rocznie produkuje się około dwóch i pół miliona ton liści herbaty, a cała piąta tej ilości to zielona herbata. Najpopularniejszą opcją jest sencha, ale coraz popularniejsza staje się matcha lub gyokuro. Te i inne formy zielonej herbaty nadal pochodzą z jednej rośliny, ale ich charakter wskazuje region, w którym są uprawiane, wysokość, jakość gleby, ale także sposób zbierania. Na przykład twierdzi się, że ręcznie zbierane liście następnie tworzą słodszy napar.
Zielona herbata jest niesfermentowana. Po zbiorze jest ona poddana obróbce cieplnej lub sparzeniu w celu utrzymania jasnozielonego koloru liści i zachowania cennych substanci w środku.
Specjalistami w zakresie uprawy i późniejszych modyfikacji są tradycyjnie Chiny i Japonia. Inni znani producenci to oczywiście Indie lub Cejlon. Miłośnicy herbaty są często podzieleni zgodnie z preferencjami kraju, z którego pochodzi ich ulubiony napój.
Każda odmiana zielonej herbaty ma swój specyficzny smak, zapach i sposób przygotowania, a wybór należy do Was. Ze względu na stosunkowo wysoką zawartością kofeiny powinny być ostrożne z konsumpcją kobiety w ciąży i karmiące. Wcześniejsza konsultacja z lekarzem ekspertem zaleca się osobom cierpiącym na schorzenia nerek i wątroby.