WHITE MONKEY (BIAŁA MAŁPA) - zielona herbata
Odkryj ją! Znana herbata Biała Małpa jest słusznie uważana za klejnot w chińskiej herbacianej kulturze. Jest ona zbierana w górach Tai, które wznoszą się nad poziomem morza wschodniochińskiego. Ponieważ rośnie na niebezpiecznych skalistych zboczach podobno wyćwiczono małpy w celu zbierania tej herbaty. A może nazwa tej herbaty pochodzi od małpich puszystych łapek, do których liście herbaty są podobne? Tak czy inaczej, jej delikatna słodycz i subtelne nuty kwiatowe urzekają.
Skład
Zielona herbata White Monkey 100%Napar i smak herbaty
Napar White Monkey ma delikatny i lekko słodki smak z wyraźnymi śladami kwiatów, jasnozielony kolor. Jego aromat jest subtelny i niezwykle czysty. Warto wspomnieć, że nadaje się również jako baza do przygotowania herbaty mrożonej. Z pewnością docenisz jej uroczy i orzeźwiający smak.
Pochodzenie herbaty
Herbatę biała małpa można znaleźć na rynku pod nazwą Bai Hou, Pai-chou lub Baimao Hou. Chodzi przede wszystkim o unikalne, ręcznie zbierane liści chińskiej herbaty, która rośnie na stromych zboczach gór Chiny Tai. Według legendy, mnisi specjalnie wyćwiczyli małpy do zbierania herbaty, bo droga do herbacianych krzewów była bardzo niebezpieczna. Inna legenda mówi, że biała małpa nazwana jest po kształcie łapy małpy, inna legenda zaś głosi, że nazwa nadana z powodu popularności małp w Chinach. W każdym razie, chodzi o herbatę wybitną i o niezwykłej popularności. Jedna z najbardziej cenionych na świecie, dlatego też ma to wpływ na jej cenę.
Aromat i smak tej niezwykłej herbaty można przypisać alpejskiemu klimatowi, warunkom glebowym i słońcu. Rolnicy są bardzo ostrożni przy zbiorze herbaty i delikatnie obchodzą z nią podczas produkcji. Uprawa i zbiór krzewu herbacianego są w dużej mierze dziełem małych gospodarstwach rodzinnych, w których sztuki przetwarzania herbaty dziedziczone są z pokolenia na pokolenie. Najdrobniejsze liście są zbierane pod koniec marca i na początku kwietnia. Puszyste bardzo młode pędy są zbierane ręcznie, bardzo wcześnie rano. Jeszcze tego dnia mają być przetwarzane, więc „zmiana “rolników w tym okresie jest osiemnastogodzinowa. Muszą pracować szybko, aby zapobiec utlenianiu, ale i zarazem delikatnie, aby liście nie uszkodzić. Dzięki parze i suszeniu liście zachowują swój charakterystyczny aromat i smak i nie tracą cennych przeciwutleniaczy.
Efekty herbaty
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
70-80 °C | 2-3 minut | 1 łyżeczka na 150 - 200 ml |
Sposób przygotowania
- Pokrywa zielona herbata z wodą w temperaturze 70-80 °C (około 2 minuty po wrzącej wodzie), w stosunku 1 łyżeczka 150-200 ml wody.
- Herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę extra
- Czas ekstrakcji 2-3 minut (pokryte kubka), a następnie odcedzić materiał.