

JAPAN BANCHA - zielona herbata
Nowości nigdy dość. Kupiliśmy ci prawdziwą klasyczną japońską bancha. Jej melodyjny smak ceniony jest przez początkujących miłośników herbaty i tych, którzy "próbowali wszystkiego." Spróbuj podstawowej japońskiej zielonej herbaty. Dla miłośników makrobiotyki jest alfą i omegą, każdego dnia.
Skład
Zielona herbata Japan Bancha 100%Napar i smak herbaty
Bancha ma jasnożółty napar i słodki, świeży i cierpki smak. Znajdziemy w niej naturalną miękkość i okrągłość. Zapach jest przyjemny, trawiasty. Liście są zwinięte nieregularnie, większe, jasnozielone.
Zielona herbata jest zalecana do picia w ciągu dnia.
Pochodzenie herbaty
Kto chce spróbować zieloną herbatę, powinien na pewno zacząć od pierwszego kroku. Najlepiej od Bancha, podstawowej herbaty japońskiej, którą można znaleźć w większości lokalnych gospodarstw domowych. Zbierana z roślin herbaty chińskiej (Camellia sinensis), hodowana do produkcji Senchi.
Liście herbaty Bancha są wyrywane później niż Sencha i z niższych gałęzi. Mimo to dają bardzo łagodny napój z słodkim smakiem.
Zbiór odbywa się zwykle w okresie letnim i jesiennym. Zbiorem zajmują się kobiety i dziewczęta, które liśćmi herbaty napełniają duże kosze. Kosze szybko są transportowane do przetwórni, gdzie liście rozkładane są w słońcu w celu więdnięcia. Zielona herbata nie jest fermentowana, dlatego zachowuje swój naturalny kolor, smak i zapach. Aby zatrzymać proces enzymów utleniających, w Japonii wykorzystuje się krótkie, ale intensywne parzenie. Liście herbaty następnie są zwinięte, suszone, sortowane i pakowane.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
-
Herbatę zalać wodą w temperaturze 70-80 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
-
Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
-
Czas ekstrakcji wynosi 3 minuty (pod przykryciem), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

1. 5.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

JAPAN BIO SENCHA - zielona herbata

Japan Sencha Makato - zielona herbata
