

JAPOŃSKA SENCHA MAKOTO - zielona herbata
Do Japonii herbata dostała się w 9. wieku. Buddyjscy mnisi, którzy przynieśli ją z Chin, opowiedzieli legendę o cesarzowi Shen Nung. Pewnego razu kiedy nad ogniem gotował wodę, wiatr wdmuchnął do kotła kilka liści herbaty. Cesarz poczuł ich zapach i spróbował wodę. To było pyszne! Orzeźwiające, zachęcające i smaczne. Sprawdź, jak herbata rośnie dziś w Japonii.
Skład
Zielona herbata Sencha Makoto 100%Napar i smak herbaty
Sencha Makoto ma bardzo ładne, szmaragdowo zielone liście herbaty. Herbata ma też lekko korzenny smak z subtelną nutą słodkich ciast i odrobiną goryczy, również określany jako orzeźwiający nadmorski aromat, który pozostawia słodki ślad. Napar jest lekko zielony, prawie żółto-zielonego koloru, jasny i opalizujący.
Japońska zielona herbata jest doskonała do przygotowania herbaty mrożonej. Spróbuj letnią herbatę, wlać do szklanki wypełnionej do 2/3 kostkami lodu. Otrzymasz cudownie orzeźwiający napój.
Pochodzenie herbaty
Najważniejsze japońskie ogrody herbaciane zlokalizowane są pod górą Fujiyama, w Shizuoka. I stąd przynosimy Sencha Makoto. Wysokiej jakości dwucentymetrowe liście pochodzą od zaufanych producentów, którzy dbają o maksymalne normy produkcyjne i zdrowotne. Krzewy herbaciane Camellia sinensis rosną w ogrodach położonych na wzgórzach i zboczach. Pierwszy zbiór odbywa się w połowie kwietnia. Z każdej gałązki wkłada się do dużych bambusowych koszy z góry jeden do dwóch listków. Zbiór jest ręczny, prawie zawsze wykonywany przez kobiety. Zaczyna się tuż po wschodzie słońca, aby uniknąć opadu rosy na krzakach. Nadmierna wilgoć może spowodować przegrzanie liści, które niszczą tkankę roślinną i negatywnie wpływają na jakość Senchi. Liście są pozostawione do więdnięcia w cieniu, a następnie bardzo krótko na parze. Zwijanie i suszenie przebiegają w suszarce obrotowej. Po ostatecznym zwijaniu liście otrzymują kształt cienkiej igły i są gotowe do sortowania i pakowania.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
-
Herbatę zalać wodą w temperaturze 70-80 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
-
Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
-
Czas ekstrakcji wynosi 3 minuty (pod przykryciem), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

30. 5.
2. 4.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK ŻELIWNY Z SITKIEM

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

LUNG CHING – STUDNIA SMOKA - zielona herbata

JAPAN BANCHA PREMIUM- zielona herbata
