Potrzebujesz porady?
Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Efekty jiaogulanu
Czasami potrzebujemy poradzić, zwłaszcza jeśli chodzi o zdrowie. I to jest dokładnie to, co ta roślina potrafi. Nauczy Wasze ciało, jak lepiej chronić się przed szkodliwymi wpływami. Jest ona tzw. adaptogenem.
Ale dla naszego zdrowia może zrobić znacznie więcej:
- dodaje energii,
- zwiększa odporność,
- poprawia nastrój i łagodzi stres,
- przynosi korzyści naszemu sercu,
- reguluje trawienie,ułatwia zasypianie i pogłębia sen,
- pomaga przy odchudzaniu,
- odżywia skórę i spowalnia przedwczesne oznaki starzenia,
- wyrównuje poziom cukru we krwi.
Jiaogulan, popularnie nazywany żeń-szeniem pięciolistnym, to roślina pnąca z rodziny dyniowatych. Nie ma nic wspólnego z prawdziwym żeń-szeniem, ale ze względu na podobnyme substancje czynne, tradycyjna medycyna go tak nazywała. Rzeczywiście, prawdziwy żeń-szeń był rzadkością w południowych Chinach, skąd pochodzi i jiaogulan a do tego był stosunkowo drogi, dlatego poszukiwano alternatywy. I znalazła się.
Gynostema pięciolistna, która jest oficjalną nazwą jiaogulan, rozprzestrzeniła się z obszarów górskich w południowych Chinach do Japonii i Tajlandii. Za jej efekty adaptogenne otrzymała przydomek „ziele nieśmiertelności”. W rzeczywistości życia wiecznego nie zapewnia, ale może chronić nasz organizm przed coraz bardziej szkodliwymi wpływami środowiska zewnętrznego.
Ilość składników aktywnych zawartych w roślinie jest związana ze środowiskiem, w którym rośnie. Jiaogulan może być stosunkowo łatwy do uprawy w naszym kraju, ale wystarczające korzyści dla naszego zdrowia uzyska tylko w swojej ojczyźnie. Dlatego podczas zakupu sprawdzajcie pochodzenie tego zioła.
Możecie przygotować bardzo smaczny napar z suszonych liści żeń-szenia pięciolistnego. Co ciekawe, w przeciwieństwie do innych herbat i naparów ziołowych, ten nie staje się gorzki podczas dłuższego zaparzania.
Ze względu na możliwy wpływ na poziom hormonów nie zaleca się spożywania kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Powinny również go unikać osoby z zaburzeniami krzepnięcia krwi.