Potrzebujesz porady?
Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Efekty kopru włoskiego
Ale koper przynosi wiele korzyści nawet dla innych grup wiekowych:
- zwalcza anemie,
- poprawia trawienie i wydalanie oraz hamuje uczucie wzdęć lub kolki,
- przynosi korzyści sercu i wyrównuje ciśnienie krwi,
- reguluje poziom żeńskich hormonów, pomaga w problemach menstruacyjnych i ułatwia rozpoczęcie laktacji,
- usuwa nieprzyjemny zapach z ust,
- napar z nasion kopru ma pozytywny wpływ na zapobieganie wystąpieniu raka,
- wzmacnia funkcje mózgu,
- zwiększa odporność i jest pomocny w infekcjach dróg oddechowych,
- spowalnia pogarszanie się wzroku związanego z wiekiem.
Wielu z nas uważa, że koper jest bardziej przyprawą niż warzywem. Najczęściej spotykamy go w opakowaniu w formie nasion, który swoim zapachem i smakiem wzbogaca napoje, sosy lub sałatki.
Jest to produkt leczniczy pochodzący z basenu Morza Śródziemnego, gdzie rośnie dziko. Możesz go spotkać również w niektórych częściach Azji. Po degustacji można poczuć przyjemny słodki smak z odrobiną lukrecji. Koper jest szeroko stosowany w kuchni włoskiej, francuskiej i greckiej.
Chociaż jest to roślina pojedyncza, paradoksalnie, nasiona mają znacznie więcej korzyści dla naszego zdrowia i wyglądu niż reszta kopru. Oprócz wyżej wymienionych możemy wspomnieć o korzystnym wpływie na nasze kości, lepszy sen, wygląd skóry skóry i włosów. Jest również doceniany przez kobiety w ciąży, które cierpia na poranne mdłości.
Napar z nich ma typowy aromat i smak, można go pić bez żadnych dodatków. Jeśli ale masz reakcję alergiczną na przykład na kolendre i inne aromatyczne przyprawy, bądź ostrożny przy jedzeniu.