Potrzebujesz porady?
Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Efekty hibiskusa
Narodowy kwiat Haiti i jamajska woda i smak, który swoją kwasowością powoduje na twarzy raczej zabawny uśmiech. Wszystko to może dać tylko jedna roślina - hibiskus. Niektórzy go kochają, inni raczej go unikają, ale bez najmniejszych wątpliwości ma co do zaoferowania.
Hibiskus smakuje gorzko, ale:
- chroni wątrobę przed szkodliwymi wolnymi rodnikami,
- obniża ciśnienie krwi,
- działa przeciw zapaleniu i infekcjom bakteryjnym,
- zapobiega niepożądanemu odkładaniu cholesterolu,
- eliminuje trudność z bolesną menstruacją,
- pomaga radzić sobie ze stanami depresyjnymi i pobudza umysł,
- skutecznie i szybko gasi pragnienie,
- poprawia trawienie,
- spowalnia wczesne oznaki starzenia.
Hibiskus to kwitnący krzew lub zioło. Posiada mnóstwo opcji, więc możecie wyhodować go jako roślinę pokojową lub pochwalić się nim sąsiadom w ogrodzie.
Najczęstszym sposobem użycia hibiskusa jest przygotowanie naparu. W tym celu stosuje się głównie hibiskus sudański lub hibiskus sabdariffa. Jest to jednoroczny krzew pochodzący z Afryki Północnej i Azji Południowo-Wschodniej. Zyskał także dużą popularność w Ameryce Łacińskiej. Ma piękne, jaskrawoczerwone kwiaty, z których herbata hibiskusowa jest łatwo przygotowywana poprzez zaparzanie. W Egipcie znajdziecie ją pod nazwą karkade, a w Meksyku jako De Jamajka de Rosa.
Ma typowy kwaśny smak, ale można go złagodzić po prostu dodatkiem miodu lub słodkich owoców. Dlatego najczęściej hibiskus spotykamy w mieszankach herbacianych, gdzie idealnie komponuje się na przykład z owocami leśnymi lub soczystym jabłkiem.
Hibiskus jest niewątpliwie korzystny dla zdrowia, ale nie jest zalecany dla kobiet w ciąży i karmiących oraz osób o niskim ciśnieniu.