Kwiat hibiskusa cięty - karkade
Czy wiecie, jak wygląda hibiskus? Wystarczy wyobrazić sobie czarnowłosą Haitankę - na pewno będzie miała go za uchem. Ale ten ciemnoczerwony, niewątpliwie duży kwiat może służyć nie tylko do dekoracji. Jego smak jest popularny na przykład wśród Egipcjan, którzy używają go do przygotowania orzeźwiającej herbaty karkade. Spróbujcie i Wy. Ugasicie pragnienie i uzupełninicie dobroczynne substancje.
Skład
Kwiat hibiskusa 100%NAPAR I SMAK HERBATY
Kwiat hibiskusa cięty - karkade daje po zalaniu gorącą wodą ciemnoczerwony napar o wyraźnie kwaskowatym smaku.
Można ją pić na ciepło, ale jest również doskonała jako herbata mrożona. Herbatę można dowolnie słodzić.
POCHODZENIE HERBATY
Hibiskusy można znaleźć na obszarach tropikalnych i subtropikalnych praktycznie na całym świecie. Przybierają wiele form i za każdym razem mogą wyglądać inaczej - jako krzewy, półkrzewy i drzewa, liściaste lub wiecznie zielone. Mają dłoniaste liście i naprawdę piękne kolorowe, często duże kwiaty. Mogą być białe, różowe, czerwone lub pomarańczowe. To właśnie kwiat jest interesujący z punktu widzenia miłośnika herbat ziołowych. Jego czerwony kielich zawiera przeciwutleniacze, witaminy, niezbędne aminokwasy i antocyjany.
O popularności hibiskusa świadczy wzmianka o nim w starożytnym dokumencie medycznym pochodzącym z 1150 r. p.n.e.. Tak zwany Papirus Ebersa wylicza jego właściwości, które obejmują wspomaganie prawidłowej pracy jelit i naczyń krwionośnych, witalność i odświeżanie organizmu.
Sudański hibiskus (Hibiscus sabdariffa) jest używany zwłaszcza do przygotowywania herbat. Z jej wysuszonych, czerwonych, kielichów można przygotować napoje o różnych smakach i aromatach. Zawsze odświeża, niezależnie od pory roku. Wspomniane karkade podaje się na przykład z cukrem i cytryną. Senegalczycy doprawiają napój imbirem, Panamczycy dodają cukier, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową.
Z hibiskusa równie dobrze można zrobić soki, dżemy czy chutney. Jest bardzo często stosowany jako jeden z ważnych składników herbat sypanych. Nadaje im zarówno piękny kolor, jak i wiele ważnych substancji.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
100 °C | 10 minut | 1-2 łyżeczki na 150 - 200 ml |
Sposób przygotowania
1. Hibiskus zalać wrzącą wodą (100°C) w proporcji 1 - 2 łyżeczki na 150 ml.
2. Aby zaparzyć herbatę w czajniczku, dodać 1-2 łyżeczki.
3. Parzyć przez 10 minut (pod przykryciem), a następnie przecedzić.