Potrzebujesz porady?
Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Efekty czerwonej porzeczki
Lato bez czerwonej porzeczki w ogrodzie? Niewyobrażalne! A, że jest akurat zima? Zobaczcie czy w zamrażalce nie zostało Wam jeszcze trochę kuleczek. Albo ugotujcie sobie herbatę z czerwonych owoców, a przy jej popijaniu przeczytajcie o niesamowitych efektach tych jagód.
A ma ich naprawdę wiele:
- wspiera przepływ krwi,
- wzmacnia układ odpornościowy i zwalcza grypę i przeziębienie,
- ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą ilość zawartego błonnika ułatwia odchudzanie,
- ma cudowny wpływ na skórę i włosy, spowalnia oznaki przedwczesnego starzenia się,
- przyspiesza metabolizm i poprawia trawienie,
- wzmacnia kości,
- jest korzystna dla naszego serca,
- pomaga w trudnościach z oddychaniem.
Czerwona porzeczka podobnie jak i jej czarna kuzynka pochodzi z północnej i zachodniej Europy oraz z niektórych części północnej Azji. Jest to średniej wielkości krzew, którego gałęzie wyrastają prosto z ziemi. Jest obficie pokryty małymi jasnoczerwonymi jagodami, które w idealnych warunkach odradzają się do czterech kilogramów na jednej roślinie.
Smak czerwonej porzeczki jest nieco bardziej kwaśny niż czarnej, ale jest przyjemnie orzeźwiający. Nie jest zatem zaskoczeniem, że jest często spotykana w pieczonych i niepieczonych deserach, napojach i koktajlach. Bardzo popularna jest także w marmoladach i dżemach. Jej ogromną zaletą jest łatwość przechowywania, podczas której nie straci żadnej ze swoich zalet. Wiele osób zamrozi je po zebraniu, ale owoce mogą być również suszone. Wersja ta doskonale nadaje się do sypkich herbat owocowych. Ponadto, napary są wytwarzane z suszonych liści porzeczki - są one wtedy zalecane przy problemach reumatycznych i dla łatwiejszego gojenia się ran.
Owoce można konsumować bez ograniczeń.