

CZERWONA PORZECZKA Z TRUSKAWKĄ – biała herbata
O białych herbatach mówi się, że w dawnych czasach mogły się nimi delektować wyłącznie osoby znajdujące się w najbliższym otoczeniu cesarza. Są bowiem niesamowicie delikatne, lekkie, atłasowe. Krótko mówiąc delikates dla wybrednych języczków. Pozwoliliśmy sobie dosypać dużą ilość owoców do tradycyjnej białej herbaty Mao Feng. A rezultat? Wyśmienita kompozycja przepysznie dopełniających się tonów herbaty, truskawek, porzeczek i czegoś jeszcze… Może to elegancja listków róży lub gładkość malwy dodają wyjątkowej delikatności smakowi herbaty Czerwona porzeczka z truskawką.
Skład
Biała herbata China Mao Feng, Kandyzowany ananas, Kandyzowana papaja, Kandyzowane mango, Naturalny aromat, Czerwona porzeczka 2%, Płatki róży, Kawałki truskawek 1%, Kwiaty malwy, Ukwap dwupiennyNapar i smak herbaty
Biała herbata Czerwona porzeczka z truskawką daje napar koloru jasno, żółto-pomarańczowego. Pachnie przyjemnie owocowo i dopiero po spróbowaniu uświadamiamy sobie obecność wyśmienitej białej herbaty. Całościowo mieszanka ta cechuje się jednocześnie lekkością, świeżością i słodkością. Nie można jej zarzucić braku lekkiej kwaskowatości, co czyni ją bardzo atrakcyjną.
Pochodzenie herbaty
W dosłownym tłumaczeniu Mao Feng oznacza włochaty czubek. Jest zatem jasne, że ta herbata składa się wyłącznie ze szczytowych pąków, tak zwanych tipsów. Właśnie dzięki nim charakteryzuje się ogromną delikatnością i słodkawym smakiem. Białymi nazywane są te herbaty, które zawierają młode liście lub pąki chińskich krzewów herbacianych (Camellia sinensis). Ich obróbka musi być szybka i delikatna, aby nie straciły żadnej ze swoich wyjątkowych właściwości smakowych.
Białe herbaty są zazwyczaj zbierane ręcznie i są pozostawiane do obwiędnięcia na słońcu lub są szybko i krótko podgrzane (w dużych misach lub na parze). Celem tego jest zahamowanie w liściach naturalnego procesu utleniania, który rozpoczyna się natychmiast po zerwaniu lub zrolowaniu. Na zakończenie herbata musi być wysuszona, poddana dokładnej selekcji i zapakowana.
Znaczącym składnikiem, który daje się łatwo rozpoznać w smaku tej herbaty jest czerwona porzeczka. Drobne kuleczki o kwaśnym smaku są źródłem witaminy C i błonnika, wykorzystywane w medycynie ludowej i kuchni. Porzeczka jest popularnym surowcem do produkcji soków, dżemów i np. wina. Jagody wyrastają w formie niewielkich gron na krzewach czerwonej porzeczki (Ribes rubrum), które upodobały sobie klimatyczną strefę umiarkowaną.
Truskawki, owoce roślin o tej samej nazwie, występują w naturze podobnie jak porzeczki, jednak często są hodowane jako roślina uprawna na dużych plantacjach i w ogródkach przydomowych. Rośliny wieloletnie rodzą w okwiecie małe niełupki otoczone miąższem. Właśnie ten miąższ stanowi pachnący i smaczny owoc, który jest tak mile widziany w deserach, dżemach i innych smakołykach. Pomarańcze zawierają witaminę B i C oraz takie minerały, jak żelazo, wapń i potas.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Herbatę zalewamy wodą o temper. 70-80 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
Parząc herbatę w dzbanku dosypujemy 1 łyżeczkę dodatkowo.
Czas parzenia to 2-3 minut (filiżanka pod przykryciem) a następnie przecedzamy.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BIAŁA WIŚNIA – biała herbata

SMOCZA HERBATA - mieszanka
