Potrzebujesz porady?
Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Efekty czarnej herbaty
Nie ma jeszcze piątej po południu? Nieważne, na czarną herbatę jest zawsze właściwy czase. I nie ma znaczenia, czy kochacie ją czystą, z mlekiem jak Anglicy, czy z pikantnymi przyprawami, jak w Chinach. Więc usiądźcie komfortowo i czytajcie więcej o swoim ulubionym napoju.
Czarna herbata nie jest tak nudna:
- dzięki zawartej kofeinie dostarcza dużo energii,
- jest w niej dużo przeciwutleniaczy i pozbawia nas szkodliwych wolnych rodników,
- ma pozytywny wpływ na problemy z sercem, cukrzycę lub osteoporozę,
- poprawia zdolność koncentracji,
- wykazano, jej korzystny wpływ w zapobieganiu wystąpienia raka jajnika,
- zapobiega niepożądanemu odkładania cholesterolu,
- pomaga chronić zęby i usuwa płytkę nazębną,
- wzmacnia odporność,
- poprawia trawienie i ułatwia redukcję wagi,
- zmniejsza stres i sprzyja dobrym samopoczuciu.
Podobnie jak wszystkie inne herbaty, czarna herbata pochodzi z rośliny o nazwie Camellia sinensis. Pierwotnym jej środowiskiem były Chiny, ale bardzo szybko rozprzestrzeniła się do innych części świata, np. do Indii, Cejlonu lub Turcji.
Główna różnica między czarną herbatą a jej rodzeństwem, białą i zieloną, jest w przetwarzaniu liści. Prawdą jest, że wszystkie opcje zbiera się tylko te najlepsze ostrożnie i najlepiej ręcznie ale tylko w przypadku czarnej herbaty podczas suszenia następuje całkowity proces fermentacji (utlenianie). Powoduje to ciemnienie barwy liści a dzięki temu zmienia to wyraźnie kolor, zapach i smak uzyskanego naparu.
Historia czarnej herbaty nie jest zaskakująco długa. Pierwsza wzmianka pochodzi z Chin z końca XVI wieku. Legenda głosi, że za powstaniem czarnej herbaty wdzięczymy armii przechodzącej przez chińską prowincję Fujian. Żołnierze zajęli fabrykę do produkcji zielonej herbaty i oolong i podczas swojego pobytu pozostawili wszystkie zapasy liści herbaty do wyschnięcia na słońcu. Kiedy armia opuściła fabrykę i ponownie ją uruchomiono, robotnicy zapasów herbaty nie chcieli wyrzucić. Dlatego spróbowali całkowicie wysuszone, ciemne liście herbaty i w ten sposób powstała czarna herbata.
W dzisiejszych czasach istnieje wiele odmian tego napoju. Różnią się pochodzeniem (Assam, lub Darjeeling z Indii, albo typowa cejlońska lub turecka czarna herbata) lub smakowo. Typowym przedstawicielem jest popularny Earl Grey wzbogacony bergamotką. W każdym razie najpopularniejsza jest czarna herbata, jej udział w rynku herbaty wynosi nawet 75 procent. A która herbata jest Wasza ulubiona?