Potrzebujesz porady?
Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Efekty cynamonu
Wystarczy spojrzeć:
- ma działanie przeciwzapalne,
- jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy,
- łagodzi ryzyko związane z problemami z sercem,
- zwiększa wrażliwość na insulinę, pomagając osobom z cukrzycą drugiego stopnia,
- zmniejsza poziom cukru we krwi,
- zaleca się jako pomoc w celu zwalczania chorób neurodegeneracyjnych,
- zapobiega infekcjom grzybiczym i bakteryjnym,
- dba o zdrowie jamy ustnej i odświeża oddech,
- oczyszcza i odżywia skórę.
Cynamon zna chyba każdy. Ale czy wiecie, że ten, który zwykle znajdujecie na półkach sklepowych, prawdopodobnie nie jest tym prawdziwym? Istnieją dwa rodzaje - cejloński i chiński. Zazwyczaj na sklepowych półkach natkniecie się na chiński. Niestety, jest z nim tak jak z wieloma "imitacjami". Ma podobny smak i zapach, a nawet niektóre korzyści zdrowotne, które można zarejestrować, ale żadne z nich nie są tak intensywne pod względem jakości jakie ma prawdziwy cynamon. A ten jest jedynie ten cejloński. Rzadka przyprawa, której cena jest wyższa. Ale jeśli go spróbujecie, nie będziecie już chcieli słabszej chińskiej wersji. Tym bardziej, że cynamon cejloński nie zawiera tyle kontrowersyjnej kumaryny, która może uszkodzić wątrobę w większych dawkach.
Cynamon to suszona kora cynamonowca cejlońskiego (albo chińskiego), która naturalnie jest skręcona do typowych rolek. Jej specyficzny smak i aromat natychmiast zdominuje każdy pokarm lub napój, do którego go dodacie. Ale z jego pikantną słodyczą jest to więcej niż przyjemne.
Cynamon często można spotkać w formie mielonej lub rozgniecionej, a jego zastosowanie w kuchni jest oszałamiające. Ostrożnie mjiałyby go stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią, a jeśli macie problemy z wątrobą lub cukrzycą, lepiej dajcie pierwszeństwo odmianie cejlońskiej.