

CYNAMON CEYLON-rozdrobniony-2-7 mm
Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw. Ma delikatny zapach i smak, którego nie można nie zauważyć. Można go dodawać do gorących napojów lub deserów. Cynamon potrafi rozgrzać wasze ciało i wspomaga trawienie.
Skład
Cynamon 100%Smak
Opisanie smaku cynamonu nie jest zbyt trudne. Jest po prostu cynamonowy. Mało która przyprawa lub owoc mogłyby go przypominać. Dzięki wysokiej zawartości substancji silice cinnamaldehyde rozpoznacie smak cynamonu w ciągu sekundy. Jest słodki, lekko pieprzowy, miodowy. Po zaparzeniu daje jasny napar.
Siekany cynamon możecie przygotowywać oddzielnie lub dosypać go do sitka podczas zaparzania ulubionej herbaty.
Pochodzenie
Na Ziemi rośnie 250 do 350 odmian drzew cynamonowca. Jednak tylko dwa z nich cieszą się popularnością na całym świecie – cynamonowiec chiński (Cinnamomum cassia) oraz cejloński (Cinnamomum zeylanicum). Właśnie ten drugi, sprowadzany ze Sri Lanki, jest uważany za aromatyczniejszy i bogatszy w substancje prozdrowotne.
Cynamonowiec cejloński jest wiecznie zielonym drzewem dorastającym do wysokości 15 m. Na potrzeby pozyskiwania kory, na plantacjach bywa przycinany do wysokości 2,5-3 metrów. Posiada stałe, na wierzchu błyszcząco zielone a od spodu bure liście i jest zazwyczaj uprawiany dla kory, z której wytwarzana jest przyprawa. Po zasadzeniu sadzonek należy odczekać co najmniej 2 do 3 lat, żeby można było ostrożnie zdejmować z nich korę. W przypadku cynamonowców cejlońskich ma ona jasny kolor i jest krucha.
Zbiory są zazwyczaj prowadzone tak, że robotnicy ociosują całe drzewa, tzn. pozbawiają je gałęzi. Złuszczają z nich zewnętrzną korę. Jej dolna część (kora wewnętrzna) jest następnie zwijana za pomocą specjalnych patyczków. Zwoje cynamonu suszy się bezpośrednio na słońcu rozłożone na plandekach. Drzewa cynamonowców są dla lokalnych plantatorów ważnym źródłem utrzymania, więc starannie się nimi opiekują, dlatego zbierają cynamon tak, aby drzewka mogły szybko się odrodzić i uniknąć wyginięcia.
Cynamon jest znany już od starożytności. W Egipcie był wykorzystywany do balsamowania zwłok (mumii), dodawano go również do wina. Pierwsza wzmianka o cynamonowcach na Sri Lance pochodzi z 1270 roku. W roku 1638 na wyspie założyli swój sklep Holendrzy. Pewien holenderski kapitan, podekscytowany, tak napisał: „Brzegi wyspy są go dosłownie pełne. Jest najlepszy w całym świecie orientalnym. Kiedy wieje wiatr od lądu, czujesz zapach cynamonu jeszcze długo po wypłynięciu w morze”
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|















Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

TULSI (Święta Bazylia) - zioło

RUMIANEK (Matricaria chamomilla) - kwiat
