Potrzebujesz porady?
Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Efekty buraka czerwonego
Czy wiesz, że jeśli mężczyzna i kobieta jedzą razem czerwone buraki, zakochują się w sobie głęboko? Przynajmniej tak mówi legenda. I nawet jeśli kilka kawałków trafi ci na głowę, jeśli przyniesiesz jej buraka zamiast kwiatów, zrób to. Buraki nie są warzywami, które powinniście ignorować.
Przekonajcie się sami:
- działa cudownie na nasze serce, wyrównuje ciśnienie krwi i rozkłada niechciany cholesterol,
- ze względu na zawarte w nim substancje jest zalecany kobietom, zwłaszcza na początku ciąży. Witamina B jest ważna dla prawidłowego rozwoju płodu,
- jest użyteczny w zapobieganiu zachorowaniu na raka, szczególnie w jelicie grubym,
- poprawia trudności w oddychaniu,
- wspiera prawidłową czynność wątroby,
- wzmacnia naczynia krwionośne,
- chroni przed wystąpieniem zaćmy i utratą centralnego widzenia,
- dostarcza energii i ma działanie afrodyzjakowe,
- odtruwa organizm i wzmacnia odporność.
Burak był pierwotnie uprawiany przez Rzymian w starożytności. Jego głównym domem był obszar wokół Morza Śródziemnego. Jednak szybko rozprzestrzenił się na inne części świata i można go znaleźć w źródłach tradycyjnego uzdrawiania ludowego w Chinach i indyjskiej Ajurwedzie.
Burak potrafi rzeczywiście wiele, co zostało potwierdzone przez niezliczone badania.Jednak często jest przeklęty z powodu w jaki jest podawany w szkolnych stołówkach. Dajcie mu drugą szansę. Jest świetny w świeżych i gotowanych wersjach w różnych sałatkach lub w połączeniu z marchewką i pomarańczą jako sok. Można go również znaleźć w postaci suszonej w mieszankach herbacianych.
Jego renesans w ostatnich latach zawdzięczamy znanym kucharzom z ekranów telewizyjnych, którzy w pełni wykorzystują jego rustykalny i słodki smak. Nie musicie się ograniczać w jego spożyciu, tylko się nie przestraszcie. Jeśli zjecie większą ilość, organizm nie musi przetworzyć cały jego barwnik, więc możecie mieć mocz i kał zabarwiony na czerwono. Nie jest to szkodliwe, a korzyści z buraków są tego warte.