

MIESZANKA OWOCOWA Z YUZU - herbata owocowa
Jeśli nie znacie yuzu, możecie to szybko naprawić. Owoc powstały ze skrzyżowania cytryny i mandarynki jest szczególnie popularny w kuchni japońskiej. Yuzu smakuje trochę jak grejpfrut, a dodając do niego jabłka, ananasa, pomarańcze i imbir otrzymujemy herbatę odpowiednią zarówno na gorące lata, jak i mroźne zimy. Bogaty w zdrowe substancje i naprawdę bardzo dobry.
Skład
Kawałki jabłka, Rodzynki, Kawałki marchwi, Kandyzowany ananas, Kawałki imbiru, Burak, Naturalny aromat, Kurkuma, Kawałki pomarańczy, Żurawina, Płatki szpinaku, 1%, SłonecznikNapar i smak herbaty
Herbatka owocowa Yuzu ma świeży i kwaśny smak, a jednocześnie jest przyjemnie słodka. Dzięki przyprawom zapewni Wam również atrakcyjny, ostry posmak. Napar jest jasnoczerwony.
Pochodzenie herbaty
Nieco bardziej szczegółowe informacje na temat owoców yuzu z pewnością przydadzą się. Zwłaszcza, gdy nie znamy dobrze tego cytrusa w Europie. W przeciwieństwie do Chin, Japonii i Korei, gdzie jest często używany w gastronomii. Yuzu (Citrus junos) to mały krzew lub drzewo pokryte dużymi cierniami. Botanicy zaliczają go do rodziny rutowatych, która obejmuje na przykład cytrusy, kumkwat. Owoc yuzu jest owocem podobnym do małego grejpfruta, z pomarszczoną powierzchnią o żółtym lub zielonym kolorze i stosunkowo suchym, bardzo kamienistym miąższem. Sam w sobie jest bardzo kwaśny i często nie jest używany do bezpośredniego spożycia (również z powodu nasion). Jednak jest popularny w kuchni japońskiej, chińskiej czy koreańskiej.
Drzewo yuzu rośnie powoli. Pierwsze zbiory będą dziesięć lat po posadzeniu. Z drugiej strony stosunkowo dobrze rozwija się w zimnych obszarach, gdzie bardziej wrażliwe cytrusy nie byłyby w stanie rosnąć. Yuzu charakteryzuje się silnym aromatem i kwaśnym smakiem. W Japonii ten owoc jest częścią rytuału związanego z przesileniem zimowym, kiedy kilka owoców umieszcza się w gorącej kąpieli, aby wspaniały zapach pomału się uwolnił. Mówi się, że kąpiel chroni przed przeziębieniami, rozgrzewa ciało i relaksuje umysł. Istnieje możliwość zrobienia oleju ze skórki, owoce przerabiane są na sosy, octy, syropy, dżemy. Herbaty Yuzu są bardzo popularne.
Yuzu prawdopodobnie stało się szerzej znane publiczności na początku XXI wieku, kiedy zainteresowali się nim amerykańscy szefowie kuchni i zaczęli promować je w swoich przepisach. Stopniowo pojawia się również w kosmetyce i medycynie. Yuzu zawiera znaczne ilości witaminy C, jest bogaty w przeciwutleniacze i związki flawonowe, hesperydynę i naringeninę, przynosząc wiele korzyści zdrowotnych.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
-
Herbatę zalać wodą w temperaturze 100 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
-
Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
-
Czas ekstrakcji wynosi 8-10 minut (pod przykryciem), a następnie odcedzić.




















Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

DZIECIĘCE MARZENIE NATURALNA - owocowa herbata

OLŚNIEWAJĄCE MANGO - owocowa herbata
