Potrzebujesz porady?
Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Efekty bazylii
Strażnik spokojnego odpoczynku zmarłych. Królowa ziół. As ajurwedyjskiej i chińskiej medycyny. Roślina, bez której włoska kuchnia nie byłaby tym, czym jest dzisiaj. Już wiecie? Tak, czytacie tutaj właśnie o bazylii, a kontynuując czytanie dowiecie się o niej wiele więcej.
Bazylia to nie tylko przyjemnie pachnąca przyprawa:
- zatrzymuje krwotok i działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie,
- jest wykorzystywana jako dodatek do leczenia różnych typów raka,
- wzmacnia odporność, zwalcza gorączkę i przeziębienie,
- tłumi ból,
- zawiera duże ilości przeciwutleniaczy a jednocześnie oczyszcza organizm,
- łagodzi stres i stany depresyjne,
- uspokaja umysł,
- w okresie karmienia piersią kobiety bazylia wspiera produkcję mleka i odnawia krążenie krwi po porodzie,
- reguluje poziom cukru i ciśnienie krwi,
- jest przydatna przy problemach z oddychaniem i z trawieniem,
- ma pozytywny wpływ na jakość wzroku,
- odświeża oddech.
Bazylię skosztował chyba każdy. Istnieją różne odmiany, które mają różnokolorowe i wielkie liście, a smak przypomina, na przykład limonkę anyż lub cynamon. Zasadniczo jednak bazylia ma specyficzny smak, który jest typowy dla kuchni śródziemnomorskiej oraz świeże zielone liście.
Pierwsze ślady bazylii sięgają prawie 5000 lat wstecz do Indii. Tutaj jeden z gatunków zdobył honorowe i znaczące miejsce w Ajurwedzie pod nazwą „Tulsi”. Około w 9 wieków p. n. e. zrobiła to samo w chińskiej medycynie ludowej, i była to tylko kwestia czasu, zanim zdominuje też świat zachodni. Bazylia nie ma specjalnych wymagań, dzięki temu możemy ją znaleźć w dowolnym miejscu o łagodnym klimacie. Największymi producentami są obecnie Francja, Włochy, Maroko czy Egipt.
Chociaż jej nazwa prawdopodobnie wywodzi się od greckiego słowa "basilikohn", co oznacza "królewska", a jeden z gatunków nazywany jest bezpośrednio Bazylią świętą, dlatego też bazylia była przez długi czas uważana za diabelską roślinę. Doszło wtedy do zniekształcenia oryginalnej nazwy do łacińskiego terminu "basiliscus", tzn. bazyliszek lub stworzenie niosące zło i śmierć.
Zioło to można dodawać do napojów i potraw w postaci świeżej i suszonej. Konsumpcja może być zarówno regularna, jak i długoterminowa, ale w rozsądnych ilościach. W przeciwnym razie może powodować niepokój i drobne dolegliwości jelitowe.