

Yun Ming - zielona herbata
Zielony klasyk już od setek lat powstaje w Yunnan. W związku z tym zasłużyła na miano prababki zielonych herbat, a jednocześnie stała się prawdziwie szlachetną odmianą. Chodzi o herbatę tylko minimalnie fermentowaną, dzięki czemu zachowuje wiele cennych substancji i rzadkich właściwości sensorycznych. W smaku Yun Ming rozpoznacie słodkie i lekko cierpkie nuty, zarejestrujecie również piękny kwiatowy aromat.
Skład
Zielona herbata Yun Ming 100%Napar i smak herbaty
Zielona herbata Yun Ming daje napar o jasno żółtym kolorze z przyjemnym błyskiem. Smak można określić jako subtelny, słodkawy i kwiecisty. Typowa dla zielonych herbat goryczka w tym przypadku jest tylko bardzo łagodna. Jeśli chodzi o aromat, rozpoznacie w nim egzotyczne kwiaty.
Herbata smakuje doskonale zarówno jako gorąca jak i mrożona. W zimie rozgrzeje i doda energii, w lecie orzeźwi.
Pochodzenie herbaty
Prowincja Yunnan należy do najsłynniejszych chińskich herbacianych regionów. Rozpościera się przy południowo-zachodniej granicy kraju, jest pokryta górami i przepływa przez nią wiele ważnych rzek. Łagodny, obfitujący w opady klimat Yunnan jest bardzo korzystny dla krzewów herbaty chińskiej (Camellia sinensis). Nic w tym dziwnego, że miejscowi plantatorzy uprawiają je od ponad 2000 lat.
Legenda głosi, że za czasów dynastii Shang i Zhou wyłącznie cesarze mogli pić zieloną herbatę. Dynastia Ming (od której ta herbata „zapożyczyła” nazwę) zapisała się w historii innowacjami w chińskich ceremoniach parzenia herbaty, syn cesarza Ming Zhu Yuanzhang ustanowił nawet Prawo Parzenia Herbaty. Zaproponował również proste metody przyrządzania herbaty oraz opisał atmosferę, jaka powinna towarzyszyć obrzędom. Według niego na przykład: „Otoczenie powinno być naturalne i przyjemne”, lub: „Umysł powinien być otwarty i skupiony”.
Pozwolimy sobie na przytoczenie jeszcze jednej zasady, której hołdowała ta znamienita osoba. Dużą wagę przywiązywał do wody, z której ma być przygotowywana herbata. „Woda jest matką herbaty. Zapach herbaty kształtuje się za pośrednictwem wody. Bez wody nie ma niczego.”, twierdził.
Jego słowa są aktualne do dziś. Jakość, temperatura i ilość wody, którą zalewamy liście herbaty, mają niebagatelny wpływ na właściwości otrzymanego napoju. W przypadku mocno zwiniętych liści Yun Ming należy pamiętać o tym, że infuzja może być wolniejsza niż w przypadku innych rodzajów zielonych herbat. Dlatego proponujemy nieco poeksperymentować i poszukać optymalnych proporcji wszystkich parametrów wejściowych. Jesteśmy przekonani, że szybko odnajdziecie swój ideał i zakochacie się w nim.
Jak wspomnieliśmy na wstępie - Yun Ming słynie również z tego, że liście zielonej herbaty podczas przetwarzania nie przechodziły prawie żadnej fermentacji. Dlatego są jasnego koloru i zachowały wiele cennych substancji.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1.Zieloną herbatę zalewamy wodą o temper.70-80°C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
2. Parząc herbatę w dzbanku wsypujemy 1 łyżeczkę dodatkowo.
3. Czas parzenia to 2-3 minut (filiżanka pod przykryciem) a następnie przecedzamy.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

PI LO CHUN - zielona herbata

GUNPOWDER ŚWIĄTYNIA NIEBA - zielona herbata
