

YERBA MATE DETOX
Najbardziej południowe państwo Brazylii jest najbogatsze tak samo najbardziej odwiedzane. Rio Grande do Sul oferuje piękne góry, głębokie kaniony, długie plaże i niezwykle zróżnicowaną florę i faunę lasu deszczowego. I co więcej? W kraju ograniczonym Atlantykiem, Argentyną i Urugwajem, rośnie najszlachetniejsza odmiana Yerba Mate. Dodaliśmy tylko ostropest i melisę - doświadczenie smakowe jest doskonałe.
Skład
Yerba Mate 91%, Owoc ostropestu, Liście melisy, Aromat śliwkowyNapar i smak herbaty
Yerba Mate Detoks jest podstawowym surowcem. Ziemistość, dymność i lekka gorycz Mate jest złagodzona melisą. Dodajmy, że w tym przypadku typowo smakowe zabarwienie Mate jest niezwykle łagodne i gładkie. Dowodem jest wyjątkowy sposób uprawy Ostrokrzewu Paragwajskiego, z którego jest mate produkowana.
Pochodzenie herbaty
Porto Alegre do świata eksportuje głównie obuwie, tytoń, samochody, ziarna i wołowinę. Manuaka jednak bardziej interesuje produkcja tutejszego Yerba Mate, czyli unikalną metodą przetworzone liście ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis). W przypadku tej rośliny trzeba przypomnieć, że jest uprawiana na zacieniowanych plantacjach w miejscowych wzgórzach. Dzięki temu Yerba Mate z Rio Grande do Sul awansuje do najszlachetniejszych odmian na świecie.
Liście wiecznie zielonego drzewa, który dorasta do 20 metrów są zbierane razem z gałązkami. Rolnicy ręcznie wkładają je do worków i pozostawiają do spontanicznej fermentacji. Gdy proces jest zakończony liście zostają narażane na krótkie działanie wysokiej temperatury. Następnie materiał jest suszony i grubo zmielony. Yerba Mate dojrzewa ponownie w workach przez 12-24 miesięcy.
Spożycie napojów, którego "odkryli" południowoamerykańscy Indianie plemienia Guarani, należy do lokalnej kultury od setek lat. Miejscowi korzystają z jego właściwości do zwiększania fizycznej i psychicznej wytrzymałości oraz potencjału do koncentracji. Tradycyjni uzdrowiciele polecają picie Yerba Mate w celu złagodzenia apetytu, regulacji metabolizmu i wsparcia trawienia.
Tradycyjnie Mate przygotowuje się i podaje w wydrążonej tykwie owocu tzw. kalabasie pijąc przez rurkę z sitkiem – bombilla. Mate można przygotować jak gorące tak i mrożone.
Drugim składnikiem Yerba Mate Detoks są nasiona ostropestu, którego skutki zdrowotne zainteresowały już starożytnego lekarza Disokorida. Rozdrobnione dojrzałe nasiona mogą dzięki substancji zwanej sylimaryna pozytywnie działać na czynność wątroby i metabolizm. Tradycyjna medycyna dobrze ocenia jego właściwości w działaniu na układ sercowo naczyniowy, łagodzenia migreny lub zawrotów głowy.
Ostatnim ziołem w tej herbacie jest popularna melisa. Jedna z podstawowych roślin każdego herbarza, przydatna jest w sytuacjach stresowych, pomaga w zdrowym śnie i ludowi uzdrowiciele przypisują ją przy skurczach przewodu pokarmowego.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- 1-2 łyżeczki Mate wsypujemy do filiżanki (200 ml) i zalewamy 70-80°C gorącą wodą.
- Pozostawić maks. 3-5 minuty do zaparzenia, potem przecedzić. Im dłużej pozostawisz do zaparzenia tym bardziej napar jest pobudzający. Po 5 minutach zaczyna herbata gorzknieć.
- Z jednej dawki można wytworzyć jeszcze kolejne napary.
- Herbatę można przyprawić cytryną i syropem klonowym.

























Potrzebujesz porady?

9. 6.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

SHAPE TEA (HERBATA ODCHUDZAJĄCA) – mieszanka

YERBA MATE FITNESS
