

WIŚNIOWY HONEYBUSH
Nie zawsze chcemy tryskać energią, głośno się bawić czy skakać w niebiosa. Czasami musimy na chwilę przystanąć, pomyśleć, odpocząć, po prostu się wyciszyć. A może w chwili relaksu będzie też okazja do dobrej drzemki…Kto chce wyjść temu naprzeciw, miałby między pojemniki z kawą i herbatą postawić co najmniej półkilowy worek wiśniowego Honeybushu. Ta oto herbata-nie herbata potrafi zdziałać cuda…
Skład
Wiśnie, Honeybush, Naturalny aromatNapar i smak herbaty
Napar z Honeybushu ma wyrazistą brązowo-czerwoną barwę. Charakteryzuje go lekko słodkawy aromat oraz słynny miodowy smak. Dzięki dodaniu kawałeczków wiśni, po pierwszym łyku, gardło zaleje boskie uczucie. Gorące, słodkie, wiśniowe…
Tym, którzy wolą napoje typu Ice Tea, polecamy zalać gorącym Honeybushem kostki lodu. Otrzymamy orzeźwiającą, o luksusowym smaku herbatę mrożoną. Bez cukru rafinowanego czy sztucznych aromatów.
Pochodzenie herbaty
Honeybush pochodzi z RPA, na jego doskonały smak i cudowne efekty zdrowotne prawdopodobnie zwróciło uwagę plemię Buszmenów. Pierwsze wzmianki o krzewie pachnącym miodem pochodzą z 1705 roku, ale jego właściwości lecznicze odnotowano dopiero w 1830. Dla Polaków Honeybush to coś zupełnie nowego, za to w Japonii, Niemczech i Szwajcarii jest jednym z najbardziej popularnych napojów. Honeybush produkowany jest z krzewów Cyclopia intermedia – półtora metrowa, iglasta roślina z długimi gałązkami. Rośnie tylko w ograniczonych obszarach południowego i wschodniego przylądka RPA, do tej pory nie rośnie na plantacjach. Powodem tego są wymagania dotyczące warunków glebowych i wilgotności, jak i również wysoka czułość na działanie zanieczyszczeń przemysłowych. Można więc śmiało twierdzić, że Honeybush jest produktem w 100% naturalnym i nie był narażony na żadne opryski i nawozy.
Zbiory rozpoczynają się w okresie kwitnienia krzewów i trwają kilka dni. Do stromych zboczy, gdzie rosną krzewy, zbieracze dostają się za pomocą lin. Rośliny ucinane są sierpami tuż nad ziemią i przy pomocy specjalnych rolek transportowane w dół doliny. Produkcja samej „herbaty” ma cztery fazy: zbiór, porcjowanie, fermentacja oraz suszenie. Po zebraniu, iglaste gałązki cięte są na mniejsze kawałki, zwykle wielkości 6-30mm. Fermentacja odbywa się bądź w dużych stosach lub w nagrzanym piecu. Każda z tych metod wykorzystuje działanie wysokich temperatur i wilgoci, prowadząc do fermentacji, wskutek której zielone rośliny zmieniają swą barwę na mahoniowo-brązową. Honeybush suszy się zwykle 1-2 dni bezpośrednio na słońcu, następnie jest przesiewany i pakowany.
Wielkie kawałki wiśni zamówiliśmy u zaufanego dostawcy z Unii Europejskiej, który poddał je metodzie suszenia mrozem – liofilizacji. Procedura, dzięki której jesteśmy pewni, że Wiśniowy Honeybush zawiera najwyższej jakości składniki.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Honeybush zalać wrzącą wodą w temp. 100 °C, w proporcjach 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- W przypadku przygotowania herbaty w czajniku należy dodać jedną łyżeczkę więcej.
- Parzyć od 3-5 min (pod przykryciem), następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

BAWEłNIANE SITKO L - 1 szt.

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

CZAJNICZEK ŻELIWNY Z SITKIEM

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw II
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

HONEYBUSH BIO

ALLADYN - mieszanka
