WIŚNIOWE YERBA MATE
Połączyliśmy atrakcyjnie pachnące wiśnie z ziemistym Mate. Efekt? Niezwykle interesujący napój posiadający moc plemion indiańskich skrywającą się w czułych ramionach soczystego owocu. Dla tych, którzy nie przepadają za czystym Mate, jego wiśniowa odmiana będzie strzałem w dziesiątkę. Tak samo dobroczynnie wpływa na organizm i ma takie samo działanie pobudzające. Postanowiliśmy tylko co nieco wzbogacić jego smak.
Skład
Yerba Mate 91%, Wiśnie 4%, Naturalny aromatNapar i smak herbaty
Wiśniowe Mate daje jasno żółto-zielony napar. Jego zapach nie identyfikuje się z ziemistym i dymnym smakiem. Aromat jest wyraźnie wiśniowy, owoce są też mocno wyczuwalne w smaku. Skutkuje to mocno orzeźwiającym wrażeniem. Jego smak można wzbogacić cukrem, cytryną, pomarańczą, ewentualnie rumem bądź burbonem.
Pochodzenie herbaty
Chociaż mówimy o Mate jako o herbacie, to prawdę mówiąc nie jest to prawdziwa herbata. Nie jest produkowana bowiem z listków krzewu herbacianego a z liści drzew rosnących w Argentynie, Paragwaju, Urugwaju, Brazylii oraz Chile. Mówimy tutaj o ostrokrzewie paragwajskim, wiecznie zielonym drzewie dorastającym do 20 metrów. Jego ulubionym stanowiskiem są zacienione brzegi rzek. Liście są ścinane raz na 3-4 lata wraz z końcowymi gałązkami i przerabiane na herbatę popularną na całym świecie.
Liście razem z gałązkami są pakowane do dużych worków, w których w naturalny sposób fermentują i utleniają się. Cały proces kończy się kilkakrotnym potraktowaniem wysoką temperaturą. Następnie materiał jest suszony i grubo mielony. Po czym ponownie wraca do jutowych worków, w których dojrzewa przez 12-24 miesięcy. Potem jest ponownie mielony, selekcjonowany i pakowany.
Do argentyńskiego Mate dodaliśmy całe kawałki wiśni oraz naturalny aromat, aby zbalansować smak i zapach. Owoce są kupowane u certyfikowanego dostawcy w UE, więc możecie być pewni, że pochodzą z naturalnych upraw i zostały przetworzone z najwyższą starannością. Wiśnie są suszone przez wymrażanie i dlatego zachowały wszystkie własności sensoryczne oraz 90 procent witamin. Czysto naturalny aromat nie powoduje zgagi, nie zakwasza organizmu ani nie podrażnia żołądka.
Właściwości herbaty
Właściwości Mate nazywanego zielonym złotem Indian są znane już od ponad 500 lat. Do Europy zostało przywiezione z Ameryki Południowej przez jezuickich mnichów, dlatego zwłaszcza w Hiszpanii nazywa się go „herbatą jezuitów”. Indianie używali go prawdopodobnie już dwa tysiące lat temu, o czym świadczą znaleziska archeologiczne. Podobno pomagało im przezwyciężyć długie okresy niedoborów żywności oraz wyczerpanie fizyczne i psychiczne. Obniża bowiem poczucie głodu i jednocześnie zawiera kofeinę (mateinę), która posiada doskonałe własności stymulacyjne.
Mate zawiera szereg minerałów, przeciwutleniaczy, witamin i pierwiastków śladowych. Wzmacnia system odpornościowy, łagodzi wiele typów alergii i ogólnie odmładza organizm. Działa moczopędnie i ma pozytywny wpływ na masę ciała podczas długotrwałego przyjmowania. Oczyszcza organizm z substancji toksycznych, wspomaga trawienie. Stosowanie Mate pomaga znormalizować cykl snu i czuwania, poziom cukru we krwi, poprawić jakość włosów.
Oryginalny południowoamerykański sposób przygotowania
Zgodnie z tradycją Mate przygotowuje się w tzw. kalabasie (suszona zdrewniała część tykwy) i pije na gorąco lub schłodzone za pomocą bombillii (metalowej słomki).
1. Do kalabasy wsypujemy 2-3 łyżeczki listków i przelewamy lekko ciepłą wodą tak, aby listki osiągnęły zwartą konsystencję.
2. Po kilku minutach całość zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy ługować przez 3 minuty.
3. Do kalabasy ostrożnie wsuwamy bombillę i możemy już powoli raczyć się orzeźwiającym napojem. Aby do wnętrza słomki nie dostawały się kawałki listków, jest ona zakończona małym sitkiem. Nie należy przygotowywać zbyt mocnego naparu, aby nie doprowadzić do zapchania się bombilli.
4. Z wykorzystaniem jednej dawki można ten proces powtórzyć do 5 razy. Każdorazowo ługowanie nie powinno być dłuższe niż 3 minuty. Jeżeli mamy na to ochotę, możemy wzbogacić smak napoju cukrem, cytryną, pomarańczą, rumem, koniakiem lub mlekiem.
Przygotowanie herbaty
70-80 °C | 3-5 minut | 1-2 łyżeczki na 200 ml |
Sposób przygotowania
Do filiżanki (200 ml) wsypujemy 1-2 łyżeczek Mate i zalewamy wodą o temperaturze 70-80°C.
Pozostawiamy ługować przez max. 3-5 minut i przecedzamy. Im dłuższe ługowanie, tym napój jest bardziej pobudzający.
Jednak po 5 minutach napój zaczyna robić się gorzki.
Z tej samej porcji można przygotować jeszcze kolejne napary.
Potrzebujesz porady?
Wartość energetyczna: | 2 kJ / 0.4 kcal |
Tłuszcze: | 0 g |
z tego nasycone: | 0 g |
Sacharydy: | <0,5 g |
z tego cukry: | <0,5 g |
Białka: | 0 g |
Sól: | 0 g |