

WHITE MOON - biała herbata
White Moon ze sławnych plantacji Fujian jest herbatą dla czułych dusz. Jej tajemnica kryje się w suszeniu liści herbacianych bez dostępu światła. W rezultacie powstaje napój delikatny i czysty. Przyciąga uwagę podobnie, jak biały księżyc płynący po bezchmurnym niebie. Przypatrzcie się, a będziecie zafascynowani. Skosztujcie i dajcie się złapać. Nie każdy może zaprosić blady księżyc bezpośrednio do swojego dzbanka.
Skład
Biała herbata White Moon 100%Napar i smak herbaty
Herbata White Moon po zalaniu gorącą wodą daje napar złoto-żółtego koloru. Jego
aromat jest delikatny i łagodny. Smak możemy opisać jako słodkawy, przyjemny,
zniewalający. W głębi wyczuwamy liczi, słodkie owoce egzotyczne.
Pochodzenie herbaty
Białe herbaty są prawie wyłącznie pochodzenia chińskiego. Chociaż nie jest tutaj
produkowana w dużych ilościach (posiada około jednego procenta udziału w całej
produkcji herbaty w Chinach), stała się znana na całym świecie. „Biała” nie ma
nic wspólnego z kolorem naparu, ale nadano jej taką nazwę ze względu na
srebrzysty kolor młodych, pokrytych meszkiem liści. Są one przeważnie zbierane
ręcznie i powoli suszone tradycyjnym sposobem. Nie zwija się ich, nie podgrzewa
inaczej niż w przypadku na przykład herbaty zielonej. Suszenie liści White Moon
odbywa się bez dostępu światła. Dlatego herbata jest niesamowicie delikatna, nie
traci nic ze swoich naturalnych właściwości.
Prowincja Fijian, skąd sprowadziliśmy White Moon, jest jednym z niewielu
producentów białych herbat. Na rynku można również spotkać niewielką ilość
białych herbat z Nepalu, Indii lub Sri Lanki jednak te, pochodzące z Fujian
przewyższają je pod względem wielkości produkcji jak również jakości. W regionie
na południowo-wschodnim wybrzeżu Chin mają one ponad dwustuletnią tradycję. Po
raz pierwszy białą herbatę wyprodukowano w XVII wieku, jak to wtedy bywało na
potrzeby dworu królewskiego. Od tej pory upłynęło wiele lat, zanim tego
herbacianego klejnotu mógł spróbować ktoś inny niż mnisi buddyjscy bądź ludzie o
wysokiej pozycji społecznej.
Obecnie białe herbaty są niezwykle popularne nie tylko w samych Chinach, ale
także w Europie i Ameryce. Zaparza się ją zalewając gorącą, ale nie gotującą się
wodą, można ją wielokrotnie ługować. Młode pędy potrzebują jednak trochę więcej
czasu, aby uwolnić swój smak. Przygotowujcie tą herbatę ze szczególnym
namaszczeniem a odwdzięczy się Wam.
Pamiętajcie o tym, żeby prawidłowo ją przechowywać. Białe herbaty (podobnie jak
zielone i czarne) zazwyczaj mają zdolność pochłaniania zapachów i wilgoci z
otoczenia. Herbata powinna być przechowywana bez dostępu powietrza, światła i
wilgoci.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Herbatę zalać wodą o temperaturze 70-80 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
2. Do przygotowania herbaty w imbirku dodać 1 łyżeczkę wiecej.
3. Czas ekstrakcji 2-3 minuty (przykryty kubek), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

SREBRNE PERŁY - biała herbata

FUJIAN BIAŁA PIWONIA - biała herbata
