

FUJIAN BIAŁA PIWONIA - biała herbata
Szczególnie lubimy szukać i odnajdywać wyśmienite smakołyki. Tym razem udało nam się w górach Chin Fujian kupić bardzo delikatną białą herbatę - biała piwonia. Na całym świecie znajduje się wśród dziesięciu najlepszych i najbardziej rozchwytywanych herbat. Przede wszystkim dlatego, że wyróżnia się eleganckim i pełnym wdzięku delikatnym smakiem. Ma również niesamowite zdolności do detoksykacji ciała.
Skład
Biała herbata FUJIAN WHITE PEONY 100%Napar i smak herbaty
Napar herbaty Fujian Biała Piwonia ma jasnożółty aż jasnozielony kolor. Warto ją parzyć kilka razy - pierwszy napar ma lekko kwiatowy aromat, a dalsze napary dodają napojowi bardzo delikatną słodycz i wyjątkową miękkość.
Pochodzenie herbaty
Biała herbata jest produkowana tylko z najmłodszych listków chińskiej rośliny herbaty (Camellia sinensis), w związku z tym wyróżnia się niesamowitą delikatnością i "miękkim" smakiem. Ponadto przetwarzanie liści różni się od zielonej i czarnej herbaty. Biała Piwonia dorastała w Fuding, leżącym na granicy słynnej herbaty prowincji Fujian. Fuding ma górzysty krajobraz, jest również znany portem Shacheng i szybko prędkościowego toru kolejowego. Turyści podziwiają góry Taimu, niesamowite formacje skalne, jaskinie. Cała góra jest większością roku owiana mgłą, co zwiększa jej mistykę. Klimat w Fujian sprzyja herbacie. Większość zbiorów jest przetwarzana na zieloną herbatę, produkcję herbaty białej stanowi tylko jeden procent. Biała herbata jest popularna na całym świecie. Dotychczas pozostaje towarem uznawanym za luksusowy. Dla herbaty białej Piwonia (Pai Mu Dan Baimudan) zbierane są młode pędy i pierwsze liście przylegające do nich. Po zbiorze liści się nie zwija ani nie zagrzewa. Rolnicy je bardzo powoli suszą zazwyczaj w chłodnych, przewiewnych pomieszczeniach. Po kilkudziesięciu godzinach herbatę suszy się w suszarce. Jest to dla białej herbaty bardzo ważne, aby zapobiec powstaniu niepożądanych enzymów utleniających. Zmieniają one bowiem kolor pędów i smaku. Jeśli skosztujecie herbatę Biała piwonia, to jak byście pili świeżo zerwane liście herbaty.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Herbatę zaparz gorącą wodą o temperaturze 70-80 °C (cca 2 minuty po zagotowaniu wody) w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml wody.
- Do naparu w dzbanku, dodajcie 1 łyżeczkę więcej.
- Po 2 - 3 minutach (nakryty kubek) odcedź.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CHINA PAI MU TAN - biała herbata

Guangxi Białe Pióro - biała herbata
