

TANZANIA USAMBARA OOLONG TEA
Afryka nie jest już tylko ziemią obiecaną dla miłośników rooibosów i honeybush. Powoli i pewnie, pyszny oolong rosnący w cieniu majestatycznego pasma górskiego Kilimandżaro zdobywa swoje miejsce również pod gorącym afrykańskim słońcem. Tamtejsi mistrzowie herbaty spędzili dziesięciolecia na doskonaleniu swoich eksperymentów w zakresie uprawy, aby móc zaoferować światu ten intensywny, a zarazem aksamitny klejnot.
Skład
Oolong Tanzania Usambara 100%Napar i smak herbaty
W ciemnym bursztynowym naparze kryje się urzekająca gra nut orzechowych z podtekstem kakaowym. Smak charakteryzuje się pełnią i złożonością, aksamitną konsystencją i subtelną słodyczą, zwłaszcza w drugim nalewie.
Napar i smak herbaty
Tanzania nie była w przeszłości kolebką najlepszych herbat, raczej używano ich jako domieszki do herbat w torebkach. Wynikało to głównie z niestabilnej jakości, która zmieniała się z roku na rok. Jednak w latach trzydziestych XX wieku miejscowym rolnikom udało się znaleźć odpowiednią odmianę, która była w stanie wytrzymać porę monsunową i gorące słońce, i to był początek sukcesu.
Po uzyskaniu niepodległości przez Tanzanię, powstał pomysł zjednoczenia drobnych rolników w celu lepszej kontroli upraw i ujednolicenia praktyk przetwarzania liści. Stopniowo doskonalili swoje plantacje herbaty i zaczęli w pełni wykorzystywać zasoby naturalne, których było pod dostatkiem w pięknym otoczeniu Parków Narodowych Usambara.
Tanzania Usambara Oolong posiada atrybut herbaty rzemieślniczej. Producenci kładą nacisk na uczciwą pracę ręczną, od zbierania pojedynczych liści po ich staranne zwijanie i typowe układanie w bambusowych koszach, co powoduje tzw. wytrząsanie zieleni. Rezultatem jest duży, lekko zwinięty i ciemno zabarwiony liść ze srebrnymi końcówkami, który niesie ze sobą urzekający kwiatowy aromat z nutami słodowymi, którego aromat niektórzy porównują do darjeeling.
Z pewnością interesujące jest też podziwianie subtelnych niuansów pomiędzy pierwszym a drugim naparem oolonga z doliny Usambara. Intensywność i złożoność smaku stopniowo przechodzi w przyjemną słodycz, a początkowe orzechowe tony ustępują miejsca dojrzałym owocom. Tak czy inaczej, ten oolong jest zdecydowanie herbatą, która sprawi Wam przyjemność i nie zagości na długo w domowej herbaciarni.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Oolong zalać wodą o temperaturze 80-90°C, w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml.
Aby zaparzyć herbatę w czajniczku, dodać dodatkowo 1 łyżeczkę.
Parzyć przez 5 minut (w filiżance pod przykryciem), następnie przecedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CHINA GABALONG BIO - oolong

Kenia Oolong Embu County
