

Świeże Goji - zielona herbata
Połączenie wysokiej jakości zielonej herbaty z ziołami lub owocami może stworzyć harmonijny, podnoszący na duchu i energetyzujący napój. Tak właśnie jest w przypadku herbaty Świeże Goji. Połączyliśmy go z popularnym gunpowder, tradycyjną sencha i równie popularnym owocem porzeczki - goji. Jest to herbata do całodziennego picia, idealna do pracy lub w termosie w góry. Popijajcie ją gorącą, letnią, mrożoną. Zawsze będzie Wam smakować.
Skład
Zielona herbata China Gunpowder, Herbata zielona Sencha, Goji 8%, Cytrynowa trawa, Kwiaty granatu, Naturalny aromatZapach i smak herbaty
Zielona herbata Świeże Goji charakteryzuje się typowym smakiem zielonych herbat, który uzupełniony jest słodko-kwaśnym śladem jagód goji oraz delikatną świeżością trawy cytrynowej. Cierpkość jest prawie nieobecna, ale herbacie nie brakuje bogatych nut owocowych. Napar ma żółto-pomarańczowy kolor i pachnie świeżą zieloną herbatą.
Pochodzenie herbaty
Obie zielone herbaty, których użyliśmy w tym przypadku, pochodzą z Chin. To właśnie tam, podobno w 2737 r. p.n.e., rozpoczęła się historia herbaty. Naczynia do herbaty znalezione przez archeologów w grobowcach z czasów dynastii Han dowodzą, że napój ten był dość wyraźnie spożywany przez ludzi w okresie od 206 r. p.n.e. do 220 r. n.e.
Jednym z najstarszych sposobów przygotowywania liści herbaty w Chinach jest walcowanie. Przykładem jest gunpowder (Zhu cha), herbata, która wygląda jak małe kuleczki prochu strzelniczego. Największym jej producentem jest prowincja Zhejiang, której plantacje herbaty są zazwyczaj prowadzone przez drobnych rolników. Po zebraniu liście herbaty pozostawia się na krótko do zwiędnięcia, następnie praży się je na dużych patelniach i zwija. Na koniec herbata musi zostać wysuszona, posortowana i zapakowana. Gunpowder charakteryzuje się gorzko-słodkim smakiem z lekkim posmakiem dymu.
Sencha, w przeciwieństwie do gunpowder, nie jest tak typowa dla Chin, jej produkcja jest tradycyjnie dedykowana japońskim ogrodom herbacianym. Niemniej jednak, nawet chińska produkcja osiąga doskonałe parametry, o czym można się przekonać w przypadku herbaty Świeże Goji. Herbata nie jest palona na patelniach (co jest typowe dla chińskich odmian), ale wielokrotnie parzona. To zatrzymuje fermentację. Następnie pracownicy przekładają, suszą i sortują liście. Sencha, podobnie jak gunpowder, jest łatwa do rozpoznania - pachnie i smakuje świeżo, trawiasto, a wyglądem przypomina płaskie igły.
Teraz pozostaje dodać opis goji, owocu chińskiej porzeczki. Mówi się o nich, że są superfood, a dzięki wysokiej wartości odżywczej są źródłem wielu przeciwutleniaczy. Pomarańczowe jagody zawierają głównie witaminę B2, witaminę C i żelazo (100% zalecanego dziennego spożycia w 100 gramach!), ale także potas, cynk i wapń, kwasy tłuszczowe, karotenoidy i kwas linolowy. Mają słodko-kwaśny smak, więc można je jeść samodzielnie, ale często dodaje się je do napojów, kaszek czy deserów.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
-
Herbatę zalać wodą w temper. 70-80 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Do herbaty w imbirku dodać jedną łyżeczkę więcej.
- Czas ekstrakcji wynosi od 2 do 3 minut (pod przykryciem), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

SENCHA ŻURAWINOWO-TRUSKAWKOWA – zielona herbata

ELIKSIR ŻYCIA WIECZNEGO - zielona herbata
