

SARSAPARILLA (SMILAKS KOLCOROŚL LEKARSKI) - zioło
Krzewiaste pnącze Smilaks z Ameryki Środkowej weszło do historii europejskiej fitoterapii w 16 wieku. Od tego czasu używany jest w celu walki z zaburzeniami równowagi hormonalnej, stanów zapalnych, zmęczenia i utraty libido. Daj Smilaks szansę. Nie tylko dlatego, że ma bardzo sympatyczny słodki smak i zapach wanilii.
Skład
Kolcorośl leczniczy 100%Napar i smak zioła
Napar z korzenia Smilaks daje bardzo przyjemny waniliowo-korzenny aromat. Smak jest słodki z złotawym kolorem napoju.
Pochodzenie zioła
Kolcorośl lekarski, Smilax medica, Smilax officinalis, sarsaparilla ... to wszystko są nazwy rośliny, która występuje w tropikalnych lasach Ameryki Środkowej i Południowej oraz Azji. Kolcorośl jest pnączem dorastającym nawet do 30 m długości. Jego korzeń ma wiele niezwykłych cech.
Rodzaj kolcorośli zawiera 300-350 gatunków, z których niektóre są endemiczne. Zdecydowana większość jest bardzo odporna na warunki środowiskowe i ich kłącza potrafią w ciągu kilku lat zarastać w dużym obszarze. Liście mają ciekawy kształt przypominający paprykę. Czerwone jagody kolcorośla w okresie zimowym chętnie są zjadane przez ptaki. Nektar zielonkawych kwiatów jest ważny dla motyli i ciem.
Z dżungli i niedostępnych nizin Kolcorośl dostał się do Europy w 16 wieku jako lek o szerokim zakresie działania na choroby układu płciowego. Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia Kolcorośla, opisano około 1569 roku przez perskiego uczonego Imad al-Din Mahmud Ibn Mas'ud Shirazi. Późniejsze badania naukowe i badania medyczne wykazały, że korzeń Kolcorośla ma znacznie szerszy zakres zastosowań.
Oprócz tradycyjnej medycyny, Kolcorośl dodaje się do piwa, ponieważ dzięki temu tworzy się bardziej puszystą piankę. Stosuje się go również do kubańskiego drinka Pru, do zup, gulaszu i w Chinach do deserów. Mieszkańcy Pekinu z korzenia przygotowują sobie przekąski lub nadziewane naleśniki. Młode pędy rośliny podobno smakują jak szparagi i spożywane są na surowo lub gotowane.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Do 1 litra wody wsypać 1 łyżkę pokruszonego korzenia Kolcorośla.
- Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.
- Scedzić i popijać po małych filiżankach. Zalecane jest trzy tygodnie konsumować, potem tydzień pominąć. Herbatę można nieco osłodzić miodem.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

LAPACHO MATTO GROSSO

BUZDYGANEK LIŚCIE (Tribulus Terrestris) - zioło
