

Pąki róży
W mitologii greckiej róże są symbolem czystości i miłości. Dla Was mogą oznaczać dobre samopoczucie i popołudniowy relaks. Nie potrzeba nic więcej niż czajniczek, filiżanka, gorąca woda i garść pąków róży, aby odprawić mały rytuał, który zatrzyma Was w miejscu. Herbata o delikatnym, kwiatowym zapachu działa tonizująco na ciało i umysł. Jeśli zafundujecie sobie odrobinę słodyczy, wszystkie chmury znikną.
Skład
Pąki róży 100%NAPAR I SMAK HERBATY
Pąki róży po zalaniu gorącą wodą dają jasny, jasnożółty kolor. Napój pachnie różami, słodko i przyjemnie. Smak można opisać jako słodki i kwiatowy, z lekką nutą różanego aromatu.
POCHODZENIE HERBATY
Historia róż (Rosa) i ich uprawy jest długa i zróżnicowana. Jak pokazują odkrycia archeologiczne, występują one w przyrodzie od 35 milionów lat temu, a człowiek zaczął je uprawiać około 7 tysięcy lat temu, prawdopodobnie w Chinach. W czasach starożytnego Rzymu róże były jednymi z najpopularniejszych ziół. Ludzie używali ich zarówno do tłoczenia olejku różanego, jak i jako dekoracji na różne uroczystości. Bogaci sadzili całe ogrody różane dla swojej przyjemności.
Popularność różnych odmian róż trwa do dziś. Na przykład w XVII wieku woda różana była tak rzadka, że stanowiła towar wymienny. Miłośnicy róż zakładali rozległe kolekcje, a hodowcy pracowali nad krzyżowaniem i odkrywaniem nowych odmian. Obecnie na całym świecie istnieje około 30 000 odmian.
Jeśli chodzi o herbatę przygotowywaną z pąków kwiatów róży, jest ona określana jako jedna z najpiękniejszych i najbardziej wyrafinowanych. Tradycja jej picia wywodzi się prawdopodobnie z Chin, a konkretnie z dynastii Han (141-87 p.n.e.). Jej zalety obejmują nieodparty smak i wykwintny aromat, a także naturalną bezkofeinowość i wiele korzystnych substancji.
Róża jest między innymi przeciwutleniaczem, korzystnie wpływa na tonizację i harmonizację ciała i umysłu, wspomaga prawidłowy stan skóry, przyczynia się do komfortu menstruacyjnego i menopauzalnego.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Zalać pąki róży wrzącą wodą (100°C) w proporcji 1 do 2 łyżeczek na 150-200 ml wody.
Aby zaparzyć herbatę w czajniczku, dodać 1-2 dodatkowe łyżeczki.
Parzyć przez 10 minut (w filiżance pod przykryciem), a następnie przecedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

DZIKA RÓŻA - Owoc
