Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Na dzień dobry - puszka upominkowa 140g

Kod: 1998

To nie jest herbata, to styl życia. Tradycyjna herbata Ceylon English Breakfast wprawi Cię w dobry nastrój już po kilku łykach. Jest mocna, słodka, owocowa i, co najważniejsze, orzeźwiająca. Dodaj odrobinę mleka i zjedz tost z dżemem. Rozpocznij poranek po angielsku.

56,9 zł brutto
46,3 zł netto
Dostarczymy do Środy, 15. 5. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Skład

Czarna herbata 100%

Napar i smak herbaty

Herbata podana przy prawdziwym angielskim śniadaniu jest złocistego koloru. Jej zapach jest naturalny owocowy, bardzo przyjemny.

Ta mieszanka wysokiej jakości herbat cejlońskich ma wyraźny aromat, jest przyjemnie cierpka, działa pobudzająco i łączy w sobie słodkie nuty z nutami owoców. Nie ma nic lepszego na rozpoczęcie dnia!

Pochodzenie herbaty

Ogrody herbaciane w Cejlonie (Sri Lanka) faktycznie zastąpiły cynamon i kawę. Może nie do końca, ale obecnie eksport herbaty dla tej pięknej wyspy stanowi do dwóch procent PKB, a do ekonomicznej gospodarki przynosi siedem miliardów dolarów rocznie.

Gdyby nie grzybica, która zabiła prawie wszystkie drzewa kawowe, może nigdy nie pojawiłaby się herbata cejlońska.

W 1867 założona została pierwsza plantacja herbaty w Loolecondera i wkrótce powstawały kolejne. Popularność herbaty wzrosła, kupcy byli zajęci, państwo nadzorowało jakość eksportowanych liści herbaty. W 1934 roku uchwalona została ustawa o zakazie wywozu herbat niskiej jakości.

Herbata ze Sri Lanki jest na światowym rynku wysoko ceniona. Główne obszary, gdzie jest dzisiaj uprawiana to Kandy, Nuwara Eliya (w prowincji centralne), Badulla, Bandarawela i Haputave (Uva Province), Matara i Mulkigara (Prowincja Południowa) oraz Ratnapura i Kegale (Prowincja Sabaragamuwa).

O plantacje herbaty troszczą się głównie gospodarstwa rodzinne. Zbiory chińskiej herbaty (Camellia sinensis) w Cejlonie przebiegają w zasadzie w okresie od stycznia do września. Na początku roku kalendarzowego na zbiory wyruszają kobiety z regionu Dimbula, w lutym jest zbierana herbata na południowym wybrzeżu, aw marcu w obszarach Kandy i Nuwara Eliya. Zbiory czerwcowe rozpoczynają się w Uva i trwają do września. Zbiory odbywają się ręcznie. Codziennie jeden pracownik może nazbierać 15-20 kg herbaty.

Po zwiędnięciu liście zostają zwijane i tym samym dochodzi do zakłócenia struktury liści. Jest to przygotowanie do fermentacji, która odbywa się w ciepłych i wilgotnych warunkach. Gdy proces naturalnej fermentacji zakończy się, otrzymaną czarną herbatę suszy się i przesiewa.

Więcej informacji o herbacie można znaleźć tutaj.

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manutea.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm| Zniżka za zapisanie się do ManuTips »