

MOZAMBIK GBOP MONTE METILILE BIO - czarna herbata
Pod najwyższą górą Mozambiku, domem dla różnorodnych roślin i zwierząt, lokalni rolnicy przywracają do życia dawno upadłe plantacje herbaciane. Jedną z nich jest Monte Metilile. Krzewy herbaciane uprawia się tutaj na zasadach rolnictwa ekologicznego, dlatego zbiory są w jakości BIO a dodatkowo o wyjątkowych walorach smakowych. Zaserwujcie sobie ortodoksyjną, afrykańską, łamaną herbatę najwyższej klasy z dużą ilością złotawych tipsów!
Skład
Herbata czarna Mozambik GBOP Monte Metilile BIO 100%Napar i smak herbaty
Czarna herbata Mozambik GBOP Monte Metilile BIO zafascynuje Was zarówno pięknym listkiem, jak i przyjemnym zapachem. Po zalaniu wrzątkiem daje napar o cudownym bursztynowym kolorze. W jego smaku odnajdziecie harmonijną słodkość i leciutką owocową świeżość. Ta herbata jest doskonała jako śniadaniowa, jednak jej zalety z pewnością docenicie pijąc ją przez cały dzień.
Pochodzenie herbaty
Możecie nie kojarzyć, gdzie leży Mozambik i wcale się temu nie dziwimy. Niestety w naszym regionie niewiele mówi się o południowo-wschodniej Afryce, nie wspominając już ot tym, że mamy niewielką wiedzę o panujących tam relacjach politycznych. A wieści o lokalnych herbatach docierają do nas dopiero od kilku lat. Jednak odmiany, które przybyły z Republiki Mozambiku, przekonają każdego czarnowidza – herbata z Mozambiku jest wielokrotnie doskonalsza od naszych oczekiwań! Dlaczego? Zapraszamy do lektury…
Od 1505 roku obszar Mozambiku był kontrolowany przez Portugalię. Było to związane jego „odkryciem” przez portugalskiego żeglarza Vasco da Gama, który przybył tutaj w 1493 roku. Dopiero w 1975 roku kraj ogłosił niepodległość i powstała Ludowa Republika Mozambiku. Późniejsze wydarzenia doprowadziły do wybuchu wojny domowej trwającej 15 lat. Obecnie Mozambik należy do najbiedniejszych państw na świecie.
Krzewy herbaciane pojawiły się na kontynencie afrykańskim prawdopodobnie na początku XX wieku najpierw w Kenii, Ugandzie, Malawi i Tanzanii. W Mozambiku portugalscy osadnicy zasadzili je w latach trzydziestych. Dziedzictwo kolonialne stało się podstawą przychodów z eksportu dla wielu lokalnych producentów herbaty. W latach sześćdziesiątych Mozambik był nawet drugim co do wielkości afrykańskim eksporterem herbaty. Jednak z powodu niepokojów, zmian granic oraz walki o niepodległość ogromna liczba plantacji herbacianych doznała znacznych zniszczeń. Nikt się nimi nie opiekował, zakłady przetwórcze zostały zamknięte, sprzęt popadł w ruinę, rolnicy nie przekazywali rzemiosła z pokolenia na pokolenie. Jednak wysiłki przedsiębiorstwa Cha de Magoma padły na podatny grunt. I to dosłownie. Dzięki inwestycjom w wysokiej jakości zaplecze, lokalną ludność i renowację plantacji herbacianych obecnie docierają do nas odmiany najwyższej jakości. Jedną z nich jest Mozambik GBOP Monte Metilile BIO.
Plantacja Monte Metilile leży w regionie Mount Namuli. Rosną tutaj krzewy herbaciane Camellia sinensis var assamica. Warunki klimatyczne na wysokości 1 200 metrów nad poziomem morza, gleba bogata w składniki odżywcze, odpowiednia ilość światła słonecznego oraz niezbędnej wilgoci – wszystko to wpływa niezwykle korzystnie na uprawę krzewów herbacianych w Monte Metilile. Są one uprawiane w systemie rolnictwa ekologicznego, czyli bez stosowania nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin. Certyfikat BIO, o który herbata musi się regularnie ubiegać, tylko podkreśla jej jakość.
Mozambik GBOP Monte Metilile BIO należy to herbat wytwarzanych ortodoksyjnie, co oznacza przetwarzanie w najbardziej tradycyjny sposób: listki są zbierane ręcznie, następnie pozostawia się je do zwiędnięcia, po czym pracownicy zwijają je ręcznie lub przy pomocy odpowiednich narzędzi, później poddawane są oksydacji oraz na zakończenie są kilkukrotnie suszone, selekcjonowane i pakowane.
Skrót GBOP (Golden Broken Orange Pekoe) w nazwie mówi o herbacie łamanej najwyższej jakości, często z zawartością całych listków. Taka herbata zawiera szczytowe pąki - tipsy. Nadają one napojowi harmonijny i delikatny smak.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Czarną herbatę Mozambik GBOP Monte Metilile BIO zalewamy gotującą się wodą o temperaturze 100°C w stosunku 1 łyżeczka do herbaty na 150-200 ml.
- Parząc herbatę w dzbanku wsypujemy 1 łyżeczkę dodatkowo.
- Czas parzenia to 3-5 minut (filiżanka pod przykryciem) i przecedzamy.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

JAVA BOP1 PASIR MALANG - czarna herbata

RUKERI RWANDA OP BIO - czarna herbata
