

LONG ZHU JAŚMIN - zielona herbata
Jaśminowa królowa zielonych herbat najwyższej jakości! Unikalna i przez wielu poetów osławiona herbata należy do klasyki, która nie zawiedzie nikogo. Produkcja drobnych kulek o pięknym zapachu białych kwiatów jaśminu jest szczególnie staranna.. Zwinne palce chińskich rolników wyuczonymi ruchami delikatnie je otulą, a pomiędzy nie, włożą świeże pąki jaśminu.
Skład
Zielona herbata Long Zhu JaśminowyNapar i smak herbaty
Upojny zapach, wspaniałe wrażenia wizualne i wielki orzeźwiający smak - to główne pozytywy jaśminowego Long Zhu zielonej herbaty. Wśród nich, oczywiście, korzyści zdrowotne - przeczytaj o nich poniżej. Napar Long Zhu jaśminu ma złoty kolor, zapach, może być opisany jako wspaniały i odurzający. W smaku jest przyjemnie świeży, lekko dymny, słodko- kwiatowy.
Zaleca się, aby przelać Long Zhu Jaśmin do szklanki, najlepiej szklanego dzbanka. Przyjemnie jest patrzeć na pojawiające się koraliki herbaty, które wznoszą się na powierzchnię, a następnie powoli opadają na dno. Tam się otwierają i wydają niepowtarzalny smak i aromat. Z tej herbaty można wykonać napar pięć razy.
Pochodzenie herbaty
Long Zhu Jaśmin można znaleźć na rynku pod nazwą Xiao Longzhou, Dragon Pearls Perły Jaśminu lub Pekoe Jaśminowe perły. Zawsze powinny to być wysokiej jakości zielone herbaty z chińskiej prowincji Fujian, produkowane według tradycyjnych metod z „perfumem“ pąków kwiatów jaśminu. Ale nie zawsze tak jest, niektórzy hodowcy starają się wyprodukować tę delikatną herbatę, zanim w ogóle kwiaty jaśminu rozkwitną. Ich celem jest nakarmić głodny rynek nie licząc się z tym, że jakość sztucznie aromatyzowanych herbat nie jest oszałamiająca.
Tradycyjne i bardzo dobre Long Zhu jaśmin zielone herbaty są produkowane z wielką starannością i cierpliwością. Liście herbaty chińskich krzewów herbacianych zbierane są ręcznie wczesną wiosną (marzec i kwiecień). Zbiera się końcówki pąków i pierwsze dwa listki. Po początkowym więdnięciu są krótko palone a każdy pąk zawinięty jest do dwóch liści, tworząc zieloną perłę o wielkości 5-6 mm. Wszystkie są przechowywane w chłodnym miejscu i czekają aż zakwitnie jaśmin. Większość tak „odpoczywa” do trzech miesięcy, ponieważ kwiat jaśminu w Chinach kwitnie w lipcu. Jeszcze nierozwinięte pąki zbierane są w godzinach porannych, transportowane do kulek herbaty, gdzie w nocy, kiedy kwiaty się otwierają i są najbardziej pachnące rozkładają się do przygotowanej herbaty Lung Zhu. Kwiaty jaśminu rano zostają usunięte, ponieważ wieczorem zostaje rozłożona kolejna porcja świeżych kwiatów. Proces jest powtarzany sześć razy. Kiedy mistrz uzna, że herbata jest dobrze aromatyzowana, każda kulka jest osobno włożona do bibuły i powoli się suszy.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Zieloną herbatę zalać wodą w temperaturze 70-80 °C w proporcji 1 łyżeczka wody na 150-200 ml.
- Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas ekstrakcji wynosi 3 minuty (przykryty kubek) a następnie odcedzić.
- Z tej herbaty można przygotować aż 5 razy napar.

























Potrzebujesz porady?

10. 10.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

MASALA CHAI - czarna herbata

LUNG CHING – STUDNIA SMOKA - zielona herbata
