

LAPACHO MATTO GROSSO - proszek
Okazuje się, że brazylijskie lasy deszczowe są niewyczerpanym źródłem magicznych roślin… Jedną z nich jest drzewo o nazwie Pau d´Arco. Nie można go przegapić dzięki przepięknym szkarłatnym kwiatom, jednak na pierwszy rzut oka nie widać jego największego atutu. Hymny o dobroczynności jego wewnętrznej kory wyśpiewywali już starożytni Inkowie. Nazwali ją lapacho, co w wolnym tłumaczeniu brzmi „mieć moc i siłę” Ta herbata-nie herbata nie mogła zostać trafniej nazwana a teraz pojawiła się w naszej ofercie w postaci drobnego proszku.
Skład
Lapacho Matto Gosso 100%Kolor i smak naparu
Odwar ze zmielonej kory ma brązowy odcień. Aromat zaskoczy Was kombinacją dębowego drzewa i wanilii.
Pochodzenie lapacho
Lapacho pochodzi z drzewa tak samo się nazywającego o łacińskiej nazwie Tabebuia impetiginosa. Znane jest również jako Drzewo Bogów lub drzewo trąbkowe ze względu na kształt jego kwiatów. Nazwę Pau d´Arco nadali mu kolonizujący te tereny Portugalczycy. Oznacza to łuk, gdyż tą broń między innymi wytwarzano z twardego i wytrzymałego drewna tej rośliny. Tabebuia impetiginosa zazwyczaj rośnie w centralnej części Ameryki Południowej a wiek niektórych drzew szacowany jest na 700 lat.
Magiczna moc czerwonawej kory wewnętrznej została prawdopodobnie odkryta przez słynnych starożytnych uzdrowicieli zwanych kallawaya. Ich przedstawiciele należeli do szanowanych felczerów rodziny królewskiej w Imperium Inków. Inkowie byli zafascynowani leczniczą mocą Lapacho i szybko rozpowszechnili wiedzę o jej właściwościach w innych częściach Ameryki Południowej i na Karaibach.
Około ćwierć wieku temu przedstawiciele społeczności naukowej zaczęli zgłębiać tajemnice Lapacho Wiele badań potwierdziło wysoką zawartość dobroczynnych dla organizmu substancji, na czele z lapacholem, saponinami i flawonoidami. W ten sposób potwierdzili to, co szamani wiedzieli już od dawien dawna. Lapacho potrafi zwalczać na przykład różnego rodzaju bakterie i wirusy, uśmierza ból i pomaga łagodzić nieprzyjemne objawy alergii.
Niema się więc czemu dziwić, że mieszkańcy południowoamerykańskiego kontynentu niezmiernie cenią sobie Lapacho. Na przykład w Paragwaju uznano je za drzewo narodowe. W związku z tym sam zbiór kory prowadzony jest z wyjątkową ostrożnością, aby nie wyrządzić roślinie krzywdy. Zeskrobane Lapacho jest przechowywane w ciemnym pomieszczeniu, gdzie suszone jest strumieniem ciepłego powietrza a następnie może zostać pokruszone na drobny proszek. Z niego można w łatwy sposób przygotować miksturę przeznaczoną do stosowania zewnętrznego.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Sposób przygotowania
Lapacho jest przetwarzane w standardzie spożywczym, jednak zgodnie z rozporządzeniem WE w sprawie higieny środków spożywczych nie może być traktowane jako żywność. Lapacho może być wyłącznie wykorzystywane jako składnik specyfików przeznaczonych do stosowania zewnętrznego.




















Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

LAPACHO MATTO GROSSO

LAPACHO Z POMARAŃCZĄ I CYTRYNĄ
