

KORZEŃ ŁOPIANU (Arctium lappa) - zioło
Zawsze zastanówmy się przed wyrażeniem swojej dezaprobaty dla niesympatycznej rośliny. Na przykład taki łopian, którego kłujące kulki tak lubią się przyczepiać do ubrań, rosnący w jakimkolwiek mokrym miejscu, może zdziałać cuda. Korzeń łopianu wspomaga oczyszczanie krwi oraz stymuluje wzrost włosów, łagodzi zmęczenie wiosenne. Nadaje się również do pielęgnacji skóry trądzikowej oraz leczenia grzybicy paznokci.
Skład
Łopian 100%Pochodzenie zioła
Kto by pomyślał o tym, że łopian może być uważany za przysmak? Japończycy nie mogą się go pod tym względem nachwalić. Nie trzeba szukać daleko, już w średniowieczu korzeń łopianu był uważany za warzywo również w Europie. A dzięki jego niskiej wartości kalorycznej i zaskakująco dobremu smakowi, ponownie zaczyna zyskiwać sobie popularność.
Łopian jest rośliną dwuletnią o korzeniu osiągającym do metra długości. Na pierwszy rzut oka owszem uwagę przyciągają jego ogromne liście, które mogą mieć prawie pół metra średnicy. Rośnie w całej Europie i Azji, a także na surowej Syberii. Preferuje glebę bogatą w humus, dlatego można go spotkać na gruzach i rumowiskach.
Arctium lappa, jak brzmi łacińska nazwa tej rośliny, jest bardzo popularny w Chinach i wcześniej wspomnianej Japonii. Korzenia łopianu dodaje się tutaj do octu jabłkowego, smaży się do jak frytki lub po prostu chrupie na surowo. W Europie te kulinarne zwyczaje nie są rozpowszechnione, jednak ludzie na całym kontynencie delektują się naparem z tego zioła.
Jego przyjmowanie nie jest zalecane kobietom w ciąży oraz osobom zażywającym leki na obniżenie poziomu cukru we krwi, ze względu na ryzyko hipoglikemii. Sam łopian może również regulować ilość cukru. W innych sytuacjach spożywanie w rozsądnych dawkach jest pożądane ale tak, jak w przypadku większości ziół, radzimy robienie krótkiej przerwy po około ośmiu tygodniach przyjmowania.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Suszony korzeń zalewamy gotującą się wodą o temperaturze 100°C w stosunku 2 łyżeczki na 250 ml.
2. Parząc herbatę w dzbanku dosypujemy 1-2 łyżeczki dodatkowo.
3. Czas parzenia to 15 minut (filiżanka pod przykryciem) i przecedzamy.




















Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

SZAŁWIA LIŚCIE (Salvia officinalis) - zioło

RUMIANEK (Matricaria chamomilla) - kwiat
