KING MAO FENG - zielona herbata
Mao Feng oznacza "koniuszki włosów," King to po prostu "Król". Jedna z najlepszych zielonych herbat ze świeżym smakiem i wspaniałym posmakiem, której nie może zabraknąć w waszej „herbatotece“! Idealna na tradycyjny chiński rytuał Gong Fu Cha. Ciesz się naparem i poddaj się urokowi eleganckich słodkawych liści herbaty.
Skład
Zielona herbata KING MAO FENG 100%Napar i smak herbaty
Napar King Mao Feng jest czysty, jasnożółty i pachnący kwiatami. Jej słodkie tony z subtelnymi kwiatowymi akcentami was oczarują. Herbata jest odświeżająca z długą końcówką.
Pochodzenie herbaty
Fujian jest prowincją na południowo-wschodnim wybrzeżu Chin. Większa część Fujian jest górzysta, tradycyjnie znana jest jako "góra ośmiu części, jedna część wody i jedna część kraju." Strefa przybrzeżna charakteryzuje się licznymi zatokami. Fujian ma subtropikalny klimat z łagodnymi zimami. Na wybrzeżu temperatura w styczniu wynosi około 7-10 ° C, w górach 6-8 ° C. Temperatury latem są wysokie, pogoda jest często pod wpływem tajfunów znad Pacyfiku. Wzajemne oddziaływanie warunków klimatycznych dopisuje uprawie wielu surowców rolnych, oczywiście także herbaty.
Przy tradycyjnej produkcji zielonej herbaty w Fujian zatrudnia się setki rolników. O plantacje chińskiej rośliny herbaty (Camellia sinensis) troszczą się z całr rodziny,a rzemiosło przekazywane jest z pokolenia na pokolenie. W przypadku King Mao Feng wynikiem ich wysiłku jest naprawdę wyjątkowa herbata. Podczas zbioru wybrane są tylko bogato owłosione liście i długie pędy. Ich zrywaniem zajmują się tylko kobiety i dziewczęta, które do pagórkowatego terenu wyruszają wczesnym porankiem. Herbatę zbierają do dużych koszy przypasanych na plecy. Konieczne jest, by jak najszybciej dostarczyć liście do przetwarzania, aby nie rozpoczął się w ciepłych i wilgotnych warunkach proces fermentacji. W zakładach przetwórstwa liście są rozłożone na dużych sitach, gdzie dochodzi do naturalnego więdnięcia. Następnie działaniem wysokiej temperatury zatrzymuje się utlenianie enzymów. Herbata jest poskręcana i suszona. King Mao Feng pozostaje całoliściowy. Gotowa herbata przechodzi przez sortowanie, pakowanie, a następnie jest wywożona.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
70-80 °C | 3 minut | 1 łyżeczka na 150 - 200 ml |
Sposób przygotowania
-
Herbatę zalać wodą w temperaturze 70-80 °C w stosunku 1 łyżeczka 150-200 ml.
-
Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
-
Okres ekstrakcji jest trzy minuty (pod przykryciem), a następnie odcedzić materiał.