Kenia Purple tea - fioletowa herbata
Specjalna kenijska herbata jest znana od niedawna, ale coraz szybciej zdobywa popularność. Fioletowe liście rzadkiego drzewa herbacianego wyróżniają się wysoką zawartością antocyjanów i L-teaniny. Teina, z drugiej strony, nie jest zbyt obfita. Purple Tea ma słodki, lekko drzewny, lekki i delikatny smak. Nadaje się do picia przez cały dzień.
Skład
100%Napar i smak herbaty
Kenia Purple Tea daje lekki napar z fioletowymi refleksami. Jej smak jest lekki, podobny do smaku oolonga. Nie ma w nim jednak typowego trawiastego charakteru, jest za to słodka, kwiatowa i delikatnie drzewna nuta.
Pochodzenie herbaty
Jeśli myślicie, że herbata purpurowa to jakieś nieznane zioło, to jesteśie w błędzie. Są to liście krzewu herbacianego Camellia sinensis, używane od tysięcy lat, ale posiadające zdolność wytwarzania przeciwutleniacza antocyjanu, który powoduje ich fioletowy kolor. Na przykład borówki zawierają ten sam barwnik, ale jest go kilkakrotnie mniej. A ponieważ antocyjanina jest jedną z substancji o znacznym działaniu przeciwutleniającym, herbatę purpurową często określa się mianem superżywności.
Rodzime dzikie chińskie drzewa herbaciane o purpurowych liściach odkryto w Chinach w niewielkiej liczbie, ale to kenijscy rolnicy skorzystali z okazji, by zaprezentować tę wyjątkową herbatę opinii publicznej. Dzięki współpracy sektora publicznego i prywatnego 25 lat temu udało się pozyskać i zasadzić krzewy na wysokości od 1400 do 2300 metrów. Większość tych drzew herbacianych rośnie dziś w okolicach wzgórz Nandi w południowo-zachodniej Kenii. Duża wysokość nad poziomem morza i położenie w pobliżu równika są przyczyną większej dawki promieniowania UV, które pobudza produkcję przeciwutleniaczy w liściach tych drzew herbacianych. Dlaczego? Aby chronić masę zieloną przed uszkodzeniem.
Drzewa herbaciane nie są obce Kenii. Miejscowi uprawiają je komercyjnie od 1924 r. i mają się bardzo dobrze. Herbata jest głównym źródłem dewiz dla tego kraju. Plantacje herbaty zajmują około 160 tys. hektarów ziemi. Rolnicy nie stosują żadnych przemysłowych zabiegów ani nawozów, a swoje zbiory sprzedają na publicznej aukcji w Mombasie.
Kenijczycy zajmują się głównie produkcją czarnej herbaty. Potrafią jednak również doskonale przetwarzać tę fioletową herbatę. Jest to w zasadzie proces technologicznie podobny do herbaty zielonej, dlatego też herbatę purpurową zaliczamy do herbat zielonych. Po zebraniu młodych liści i pędów, co odbywa się w całości ręcznie, przerywa się aktywację enzymów, następnie liście są zwijane na gorąco, a na koniec suszone i sortowane. W rezultacie otrzymujemy herbatę, która wygląda jak czarna, ale smakuje raczej jak nieco nietypowa zielona.
Jak już wspomnieliśmy na początku, herbata purpurowa wyróżnia się niską zawartością teiny i wyjątkowo wysoką zawartością przeciwutleniaczy. Dlatego nadaje się do picia przez cały dzień. Jej delikatny, słodki smak można pięknie łączyć np. z ziołami lub suszonymi owocami tropikalnymi.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
70-80 °C | 3-5 minut | 1 łyżeczka na 150 - 200 ml |
Sposób przygotowania
- Zalać herbatę fioletową wodą o temper. 70-80°C, w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Aby zaparzyć herbatę w czajniczku, należy dodać dodatkową 1 łyżeczkę.
- Parzyć przez 3-5 minut (w filiżance pod przykryciem), a następnie przecedzić.