

KENIA GFOP MILIMA GOLDEN TIPPED - czarna herbata
Kiedy powie się Kenia, większość wyobrazi sobie parki narodowe z nosorożcami, lwami i słoniami. Poszerzmy nasze horyzonty i spróbujmy herbaty z Kenii. Ma wyraźny cierpki smak, który rozwija się do owocowo-miodowego posmaku. Może poczujemy także trochę czekolady i moreli. Kenia GFOP Milima Golden Tipped to napój gorący od słońca tropikalnego i orzeźwiający od lasów deszczowych.
Skład
Czarna herbta Kenia GFOP Milma Golden Tipped 100%Smak herbaty
Po zaparzeniu herbata ta daje napar jasnego, pomarańczowobrązowego koloru. Pachnie delikatnie kwiatowo i owocowo. Jego smak jest wyraźny i cierpki. Można w tej herbacie znaleźć także przyjemną nutę miodu i lekki aromat śliwki lub jabłka. Kenia GFOP Milima Golden Tipped jest trochę podobna do herbat cejlońskich i podobnie jak one, można podać ją do śniadania. Warto wzbogacić ją miodem i cytryną.
Pochodzenie herbaty
Kenia to jeden z największych eksporterów herbaty na świecie. Uprawa tej rośliny przynosi dla kraju, zaraz po turystyce, ogrodnictwie i uprawie kawy, najwięcej dochodów. Plantacje herbaty stworzono z krzewu herbacianego z indyjskiego Asaamu. Jednak z biegiem czasu zrodziła się w Kenii nowa, specyficzna odmiana herbaty.
Krzewy herbaty znajdziemy w Kenii na wzgórzach blisko Nairobi. Kenia GFOP Milima Golden Tipped pochodzi konkretnie z plantacji Milima, która znajduje się na wysokości 1980 metrów n.p.m. i wyżej. Listki są po zbieraniu, które ma miejsce wczesnym rankiem, trzy razy lekko skręcane. W ten sposób zyskują charakterystyczny kształt cienkich włosów. Później fermentują i wędrują do suszenia. Są grupowane do trzech typów według zawartości złotych tipsów. Kenia GFOP Milima Golden Tipped zaliczamy do typu GFOP, co oznacza, że chodzi o bardzo małe listki i pędy z meszkiem.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Czarną herbatę zalać wrzątkiem w proporcji 1 łyżeczka na 150 - 200 ml.
- Do herbaty przygotowywanej w dzbanku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas parzenia 3-5 minut (pod przykryciem), później odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

20. 6.
26. 5.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

BAWEłNIANE SITKO L - 1 szt.

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK ŻELIWNY Z SITKIEM

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw II
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CEYLON HIGH GROWN OP - czarna herbata

RUKERI RWANDA OP BIO - czarna herbata
