

RUKERI RWANDA OP BIO - czarna herbata
Jedna z najlepszych afrykańskich herbat smakuje słodko karmelowo. Raz dwa ulegniecie jej pełnemu i autentycznemu smakowi. Organiczna czarna herbata Rukeri Rwanda OP pochodzi z wzgórz nad jeziorem Kivu. Miejscowe plantacje słyną z wysokiej jakości herbat, nic więc dziwnego, że istnieje duże zapotrzebowanie na ich zbiory. Jeśli tęsknicie za słońcem, wolnością i radością, wybierzcie listeczki z Rukeri.
Skład
100%Napar i smak herbaty
Zapach czarnej herbaty Rukeri Rwanda OP poczujecie natychmiast po zalaniu gorącą wodą. Napar brązowego koloru sugeruje, że nie będzie to „herbatka” - jest naprawdę mocny, ale nie gorzki ani nieprzyjemny. Dokładnie odwrotnie. Delikatna nuta karmelu, przyjemny smak pieczenia i ogólnie harmonijna słodycz sprawiają, że jest to zdecydowany faworyt wśród czarnych herbat.
Pochodzenie herbaty
Rwandyjskie plantacje herbaty zapewniają krzewom chińskiego drzewa herbacianego (Camellia sinensis) dosłownie idealne warunki. Tropikalny klimat, wulkaniczna gleba i dobrze rozłożone opady w ciągu roku, a także mnóstwo słonecznych dni przyczyniają się do ciągłego wzrostu nowych i nowych liści.
Plantacje położone są na wysokości około 1800 m npm, ponad 87% powierzchni uprawnej znajduje się na terenach wysokogórskich.
W zdecydowanej większości liście obrabiane są ręcznie, odmiany najwyższej jakości tradycyjnymi metodami. Jedną z nich jest tak zwany cykliczny zbiór drobnych liści i pąków. Tak często powstają popularne herbaty pełnolistne. W kraju działa 15 przetwórni o rocznej produkcji ponad 25 000 ton herbaty. Plantacje zajmują powierzchnię 26 000 hektarów. Dzięki wspomnianym warunkom naturalnym, które wykazują dużą stabilność, herbata rwandyjska jest jedną z najbardziej unikalnych i jakościowo bardzo spójnych.
Ogrody w Rukeri są częścią Sorwathe Ltd. Jest to firma rodzinna założona w 1958 roku przez Josepha Wertheima. Zatrudnia około 3000 osób w Ruandzie i każdego roku produkuje około 3 miliony kilogramów wysokiej jakości herbaty czarnej, zielonej,oolong, organicznej i specialty, którą następnie sprzedaje na całym świecie. Firma w dużym stopniu opiera się na odpowiedzialności społecznej, jej filozofia opiera się na zaangażowaniu na rzecz mieszkańców Rwandy, więc utrzymuje lokalne drogi, buduje szkoły, założyła klinikę medyczną i przyczynia się do zwiększenia umiejętności czytania i pisania wśród dorosłych.
Wiele herbat rwandyjskich jest uprawianych w trybie rolnictwa ekologicznego, tak jak ta Rukeri Rwanda OP. Oznacza to, że nie mają one kontaktu z nawozami przemysłowymi czy środkami pielęgnacyjnymi, które pozostawiłyby w nich ślady szkodliwych substancji.
Herbata czarna typu asamskiego, taka jak Rukeri Rwanda OP BIO, charakteryzuje się wysokiej jakości walcowanymi liśćmi o niskiej zawartości tipsów. Jest produkowanya w kilku etapach. Na początku oczywiście zbiera się liście, które pozostawione do zwiędnięcia tracąc około 30 procent wilgoci. Potem następuje tzw. Fixation - gotowanie na parze lub pieczenie herbaty. Dzięki temu zatrzymują się niektóre procesy chemiczne zachodzące w liściach. Następnie następuje fermentacja, która prowadzi do brązowienia herbaty i polepszenia jej walorów smakowych. Herbatę należy uformować (zwykle wałkując) i wysuszyć. W finale herbata jest oczywiście sortowana i pakowana.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Rwanda OP BIO czarną herbatę zalać wrzątkiem w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml wody.
2. Do herbaty przygotowywanej w dzbanku dodać 1 łyżeczkę więcej.
3. Zaparzać przez 3-5 minut (przykryty kubek), a następnie przecedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CEYLON ORANGE PEKOE - czarna herbata

MOZAMBIK OP1 MONTE METILILE BIO - czarna herbata
