

Japan Shincha Yabukita BIO - zielona herbata
Jednym słowem? Najświeższy! Jeśli chcecie wiedzieć coś o herbacie shincha, to to, że pochodzi z pierwszego zbioru i jest jednym z japońskich przysmaków. Jakżeby inaczej, skoro jej delikatność i wyrafinowanie wieńczy umami - delikatny piąty smak, któremu nie sposób się oprzeć. Dostawy BIO Japan Shincha Yabukita z regionu Shizuoka są ograniczone. Nie wahajcie się więc ani chwili!
Skład
Zielona herbata Japonia Shincha Yabukita BIO 100%Napar i smak herbaty
Japan Shincha Yabukita BIO nadaje bardzo jasny, zielonkawo-żółty kolor. W jednym łyku od razu poczujecie iskrzącą świeżość, okrągłą, harmonijną słodycz i oczywiście umami. Po japońsku oznacza to coś w rodzaju esencji delikatności. Ogólnie rzecz biorąc, ta herbata jest wyjątkowo lekka i zrównoważona.
Pochodzenie herbaty
Aby zrozumieć piękno herbaty Japan Shincha Yabukita BIO, musimy przyjrzeć się, gdzie tak naprawdę rosła. Region Shizuoka w Japonii jest jednym z tradycyjnych regionów herbacianych, bywa też nazywany "japońską riwierą". Położony jest wzdłuż wybrzeża Oceanu Spokojnego. Nie może jednak narzekać na bezkresne i nudne równiny. Wręcz przeciwnie. Shizuoka charakteryzuje się wzgórzami wznoszącymi się w stromych szczytach górskich. Najsłynniejszym szczytem jest góra Fuji, najwyższa w Japonii i wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Wznosi się na wysokość 3 776 m n.p.m., jest otoczony jeziorami i w dużej części pokryty lasami. Przez pięć miesięcy w roku jego szczyt jest ukryty pod śniegiem.
W takim krajobrazie kwitną rośliny herbaciane. Ogrody na dużych wysokościach, duża liczba strumieni i rzek, bujna przyroda, mnóstwo opadów i słońca... nic dziwnego, że mieszkańcy regionu od połowy XIII wieku uprawiają chińskie krzewy herbaciane (Camellia sinensis), a dziś prowincja produkuje 40 procent całej japońskiej herbaty. Specyficzna shincha jest jedną z najbardziej wykwintnych.
W tłumaczeniu słowo „shincha” oznacza coś w rodzaju nowej herbaty, czyli pierwszej zbieranej z plantacji. Niegdyś był to rarytas przeznaczony tylko dla japońskiego cesarza, dziś można go spotkać także u Europejczyka, który wie, co dobre. Zrywanie liści herbaty do produkcji shincha to wielkie wydarzenie, któremu towarzyszy wiele uroczystości. Festiwale ludowe i jarmarki w miastach i małych wioskach mają jeden cel: dać odwiedzającym po raz pierwszy smak zielonej herbaty.
Dlaczego najlepsza jest herbata z wczesnego zbioru, jak wyglądają zbiory i na czym polega przetwarzanie? Liście herbaty zebrane po zimie jako pierwszy (first flush) są bardzo bogate w składniki odżywcze. Nie rosną w chłodne miesiące, po prostu gromadzą rzadkie substancje aromatyczne. Gdy trochę się rozgrzeje, wyrosną młode, delikatne, białe lub jasnozielone pędy, pąki i liście. Oprócz niezwykłego smaku zawierają dużą ilość witamin i aminokwasów, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz antyoksydantów.
Takie liście zbiera się w regionie Shizuoka zazwyczaj pod koniec kwietnia, ale na dokładną datę zawsze ma wpływ pogoda. Zbiór nazywany jest czasem ichibancha i zaraz po nim następuje shiage, czyli przetwarzanie herbaty. Polega to na krótkim więdnięciu, oddzieleniu łodyg i fragmentów liści oraz delikatnym pieczeniu na dużych patelniach w celu zachowania naturalnego, świeżego smaku.
Wreszcie legenda: Szczęście i radość towarzyszą tym, którzy piją herbatę shincha. Spróbujecie?
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Zieloną herbatę zalewamy wodą o temperaturze 70-80°C (około 2 minuty od zagotowania wody), w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml
2. Aby zaparzyć herbatę w czajniczku, dodać dodatkowo 1 łyżeczkę.
3. Czas parzenia 2-3 minuty (filiżanka przykryta), następnie przecedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

JAPAN MIYAZAKI GYOKURO BIO

JAPAN SENCHA SATSUMA BIO - zielona herbata
