

JAPAN SENCHA SHIZUOKA BIO – zielona herbata
W dwóch słowach: bardzo dobra. Japońska sencha z tradycyjnej prefektury herbacianej zachwyci doświadczonych miłośników herbaty i przyjemnie zaskoczy tych, którzy rozpoczynają swoją przygodę z zieloną herbatą. Kwiecisty, łagodny, wreszcie słodkawy napar przyniesie orzeźwienie, które docenicie kiedykolwiek i gdziekolwiek. Japończycy znani są z tego, że noszą przy sobie herbatę przez cały dzień. Spróbujcie zrobić podobnie. Japan Sencha Shizuoka BIO będzie Waszym miłym towarzyszem.
Skład
100%Napar i smak herbaty
Japan Sencha Shizuoka BIO daje napar złoto-zielonego koloru o przyjemnym, kwiatowym aromacie. Po skosztowaniu zachwyca lekkością, śladami kwiatów i łagodną słodyczą. Ponieważ mamy do czynienia z klasyczną zieloną herbatą, możecie liczyć również na typową cierpkość. W tym przypadku jakby lekko przytłumioną, pięknie podkreślającą charakter herbaty.
Pochodzenie herbaty
Jeżeli chcemy przybliżyć sobie prefekturę Shizuoka, z której sprowadziliśmy tą herbatę, możemy rozpocząć na przykład od lektury przewodnika Japan Guide. Napisano w nim, że Shizuoka-ken, nazywana czasami japońską riwierą rozpościera się wzdłuż wybrzeża Pacyfiku na południu regionu Chubu. Do najbardziej rozpoznawalnych miejsc tego obszaru należą Mount Fuji, półwysep Izu, Shizuoka (stolica prefektury) jak również jezioro Hamanako lub – to, które nas najbardziej interesuje – Kakegawa, centrum produkcji herbaty. To niecałe dwie godziny drogi od Tokio, na trasie Tokaido Shinkansen, gdzie plantacje krzewów herbacianych falują daleko we wszystkich kierunkach.
Herbata dla prefektury, podobnie jak dla całej Japonii, jest ważnym elementem gospodarki. Setki tysięcy rodzin utrzymuje się z jej uprawy, produkcji i sprzedaży. W końcu w samej prefekturze Shizuoka krzewy herbaciane rosną na obszarze 21 000 hektarów (co stanowi ponad 40 procent powierzchni wszystkich plantacji w całym kraju). Rocznie Shizuoka produkuje około 40 000 ton zielonej herbaty w 600 zakładach przetwórczych. Nie pozostaje również bez znaczenia, że doświadczenia lokalnych ekspertów korzystają również producenci herbat z innych obszarów - łącznie 70 procent listków herbacianych zbieranych w Japonii jest przetwarzanych w Shizuoka.
Organiczna Sencha uprawiana jest na wysokości ponad 1 500 metrów nad poziomem morza, co gwarantuje herbacie zarówno częste opady, jak i odpowiednią średnioroczną temperaturę. Latem idealny przedział to 14 do 16 °C, zimą nie mniej niż -6 °C. Chińskie krzewy herbaciane (Camellia sinensis) są hodowane z sadzonek i wysadzane na plantacjach po 2 latach od zakorzenienia. Dojrzewanie roślin zwykle trwa 4-8 lat. W tym okresie krzewy należy ostrożnie przycinać, aby równomiernie pokryły się listkami. Szacuje się, że rolnicy w prefekturze Shizuoka muszą poświęcić około 120 godzin pracy rocznie na każdą dziesiątą część hektara plantacji.
Zbiory listków herbaty na sencha zwykle odbywają się jako pierwsze. Tego typu zbiory nazywane są ichancha (pierwsza herbata), w prefekturze Shizuoka przeprowadzane są w kwietniu i maju. Po zimowym uśpieniu listki są pełne składników odżywczych, zawierają trzykrotnie więcej L-teaniny będącej źródłem ich słodyczy, niż te zbierane w kolejnych turach (nibancha). Proces przetwarzania sencha składa się z 10 punktów: ręczny zbiór, obwiędnięcie, parzenie (zatrzymanie oksydacji oraz fermentacyjnego działania enzymów w listkach), chłodzenie, gniecenie, pierwsze walcowanie, walcowanie i kształtowanie, drugie walcowanie, zwijanie końcowe, suszenie.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
Zieloną herbatę zalewamy wodą o temperaturze 70-80 °C, w stosunku 1 łyżeczka do herbaty na 150-200 ml.
Parząc herbatę w dzbanku wsypujemy 1 łyżeczkę dodatkowo.
Czas parzenia to 2-3 minut (filiżanka pod przykryciem) a następnie przecedzamy.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

JAPAN BIO SENCHA - zielona herbata

JAPAN SENCHA SATSUMA BIO - zielona herbata
