

JAPAN SENCHA MAKINOHARA - zielona herbata
Tradycyjna zielona herbata o delikatnym, korzennym smaku rośnie w górzystych obszarach Makinohara. Miejscową Senchę charakteryzują listki w postaci cienkich, ciemnozielonych igiełek i żółto-zielonym naparem. Japończycy podają herbatę po każdym posiłku. Idealna dla łatwego trawienia pokarmu, a co myśli, które prowadzą w czasie przerwy w wielu kierunkach, Sencha kieruje tylko w jeden - powrót do pracy!
Skład
Zielona herbata Japan SENCHA MAKINOHARA 100%Napar i smak herbaty
Jasno zielony aż żółto-zielony napój smakuje dobrze, pełno i ostro. W pierwszym łyku Sencha rozwija się w słodycz. Aromat przypomina kwiaty, jest chłodny i orzeźwiający, lekko cierpki.
Pochodzenie herbaty
Obszar Makinohara znajduje się w południowej części Shizuoka. Graniczy z Zatoką Oceanu Spokojnego i w kierunku do śródlądu zwiększa się w górzyste okolice. Ma klimat umiarkowany morski z gorącymi, wilgotnymi latami i łagodnymi zimami. Ogrody herbaciane są raczej małe, rodzinne. Niemniej jednak, produkcja zielonej herbaty Makinohara zdominowała gospodarkę.
Camellia sinensis są zbierane od końca kwietnia do początku października. Na plantacje wcześnie rano wyruszają dziewczęta i kobiety z dużymi koszami na plecach. Codzienne żniwo musi być szybko transportowane do producenta, który liście pozostawia więdnięciu w słońcu, a potem na krótko, ale za to intensywnie poddaje parzeniu. W ten sposób zatrzymuje naturalny proces enzymów utleniających. Piękny zielony kolor, smak i aromat herbaty są zachowane. Z pewnością zachowane są zawarte w nich korzystne substancje dla zdrowia. W produkcji Senchi liście zwijane są w cienkie igiełki.
Często odbywa się to ręcznie, ale większe gospodarstwa już dostępne są do przemysłu maszynowego. Herbaty muszą zostać wysuszone, sortowane i spakowane.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
-
Herbatę zalać wodą w temperaturze 70-80 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
-
Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
-
Czas ekstrakcji wynosi 3 minuty (pod przykryciem), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK ŻELIWNY Z SITKIEM

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

JAPOŃSKA SENCHA MAKOTO - zielona herbata

JAPAN BIO SENCHA - zielona herbata
