Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

JAPAN SENCHA FUKAMUSHI-CHA BIO - herbata zielona

Kod: 1643

Zapomnijcie o wszystkim, co wiecie o japońskich zielonych herbatach. Że sencha musi być cierpka na języku z trawiastym czy wręcz rybnym wydźwiękiem? W takim razie nie próbowaliście głęboko parzonej senchy fukamushi-cha, która bardziej przypomina gyukuro lub kabusechu. Liście z krzewów herbacianych uprawianych w sposób ekologiczny nie pozostawiają wątpliwości, że pije się naprawdę wyjątkową herbatę. Rolnicy z prefektury Kagoshima mają po prostu oko do zielonej herbaty.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
333,0 zł /250 g 133,2 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Poniedziałku, 16. 9. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Japonia
Region
Region:
Kagoshima
Smak
Smak:
Słodkawy, Umami
Dla dzieci
Dla dzieci:
od 10 lat
Zbiór
Zbiór:
Ostatni zbiór
Wysokość n.p.m.
Wysokość n.p.m.:
500m
BIO
BIO:
Tak

Skład

Japan Sencha Fukamushi-cha BIO 100%

Napar i smak herbaty

Jasnozielonkawy napar ma bardzo intensywne nuty, a dzięki tzw. głębokiemu sparzeniu nie jest ani odrobinę goryczkowy. Wręcz przeciwnie, możesz cieszyć się przyjemną słodyczą. Smak umami jest naprawdę mocny z długim posmakiem.

 

Pochodzenie herbaty

Region Kagoshima jest bardzo dobrze znany miłośnikom herbaty. Znajduje się na południowym krańcu wyspy Kyushu i obejmuje 200 mniejszych lub większych wysp. Po Shizuoce, Kagoshima jest drugim największym producentem japońskiej herbaty, stanowiąc około 30 procent lokalnych zbiorów. Obszar upraw słynie z marki Kagoshima Green Tea, która od 1992 roku jest gwarancją wysokiej jakości.

Jeśli zastanawiacie się dokładniej, skąd pochodzi ta herbata, dodajmy, że z okolic miasta Kirishima, ważnego skrzyżowania handlowego pod Górą Kirishima, kompleksem aktywnych wulkanów, z których najwyższy, Karakunidake, sięga 1700 metrów nad poziomem morza. Plantacje herbaty wokół Kirishimy wykorzystują bardzo żyzną glebę wulkaniczną, czystą wodę i powietrze. Dzięki wzgórzom często są one spowite mgłą. Klimat opisywany jest jako wilgotny podzwrotnikowy, z gorącym latem i łagodną zimą. Średnia roczna temperatura w Kirishimie wynosi około 15 ⁰C, przy czym w sierpniu jest to około 25 ⁰C, a w styczniu około 5 ⁰C.

Teraz pozostaje tylko dodać nieco więcej o metodzie fukamushi, która czyni tę senchę tak atrakcyjną. Sencha, jaką znamy w Japonii, jest zbierana wcześnie rano. Następnie pracownicy pozwalają liściom zwiędnąć i parują je wielokrotnie, bardzo krótko (około 30 sekund). Zatrzymuje to utlenianie enzymów i "zamyka" związki aromatyczne, tak ważne dla jakości powstałego napoju.

Sencha Fukamuschi jest zacieniona przez kilka dni przed zbiorami, aby liście mogły zgromadzić więcej aminokwasów, które odpowiadają za jej słodki i delikatny smak. Po oskubaniu również pozostawia się ją na słońcu na kilka godzin, aby zwiędła, ale pracownicy wystawiają ją na działanie gorącej pary przez 90-120 sekund. Czynność ta powtarzana jest wielokrotnie przez około minutę jednorazowo.

Z jednej strony tak przetworzona herbata ma bardzo głęboki i złożony smak, z drugiej jest delikatna, więc może wyglądać na gorszą jakość. Jest jednak odwrotnie i koneserzy wiedzą, że fragmenty liści herbaty są oznaką wyjątkowej jakości. Przecież można się o tym łatwo przekonać.

Efekty herbaty

Zielona herbata
Efekty zielonej herbaty

Wzór opakowania herbaty

Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.

Przygotowanie herbaty

Temperatura 90 °C Czas przygotowania 1 minut Množství 3g na 115 ml

Sposób przygotowania

  1. Pierwszy napar - Japan Senchu zalać wodą o temperaturze 90 ° C w proporcji 3 g na 115 ml wody. Pozostawić do zaparzenia na 1 minutę (przykryta filiżanka), a następnie przecedzić.
  2. Drugi napar - temperatura wody 95 ° C, czas zaparzania 1 minuta.
  3. Trzeci napar - temperatura wody 95 ° C, czas zaparzania 2 minuty.
Smak i nuty:
Intensywność
Gorycz
Ilość teiny
Jakość
Kilkakrotne zalewanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manutea.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


YERBA MATE ELABORADO CON PALO
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

YERBA MATE ELABORADO CON PALO

Co zaoferują ci w Ameryce Południowej? Czy jesteś w wystawnej restauracji lub gościem ubogiej rodziny na skraju miasta, zawsze będziesz ugoszczony ciepłą Mate. W dawnych czasach zielony indiański skarb żuto z liśćmi koki. Ponieważ dodaje energii, używają go i dzisiaj do przygotowania herbaty. W Argentynie, Chile, Brazylii i Paragwaju stał się narodowym napojem. Może nawet osiedlić się w twoim domu ...  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
47,7 zł /250 g 19,1 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Poniedziałku, 16. 9. 2024

CHINA SENCHA - zielona herbata
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

CHINA SENCHA - zielona herbata

W historii zielonej herbaty znajdziemy kamień milowy, z którego wywodzi swoją długą tradycję picia i początek wielkiej popularności. Jest to Yojoki Kissa, książka o herbacie, w której w 1191 roku opisano pięć najważniejszych organów, na które herbata pozytywnie wpływa. Sprawdź na własne oczy, że autor obszernego pliku mnich Eisai, miał rację.. Spróbuj prawdziwej chińskiej zielonej herbaty. Nie proszek, tylko całe liście! Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
38,1 zł /250 g 15,2 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Poniedziałku, 16. 9. 2024

JAPAN BIO SENCHA - zielona herbata
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

JAPAN BIO SENCHA - zielona herbata

Japoński Miyazaki jest nie tylko popularnym ośrodkiem turystycznym. Wyspę Kiusiu uwielbiają również eksperci od  herbat zielonych. Bio Sencha jest typowym przykładem lokalnego produktu tradycyjnego. Doskonała herbata ze świeżym i lekkim smakiem nadaje się do picia przez cały dzień. Ogrody herbaciane, w których rośnie, rozkładają się na wyższych wysokościach nadmorskich, a rośliny tej herbaty uprawiane są ekologicznie. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
65,5 zł /250 g 26,2 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Poniedziałku, 16. 9. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm| Zniżka za zapisanie się do ManuTips »