Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

JAPAN SENCHA FUKAMUSHI-CHA BIO - herbata zielona

Kod: 1643

Zapomnijcie o wszystkim, co wiecie o japońskich zielonych herbatach. Że sencha musi być cierpka na języku z trawiastym czy wręcz rybnym wydźwiękiem? W takim razie nie próbowaliście głęboko parzonej senchy fukamushi-cha, która bardziej przypomina gyukuro lub kabusechu. Liście z krzewów herbacianych uprawianych w sposób ekologiczny nie pozostawiają wątpliwości, że pije się naprawdę wyjątkową herbatę. Rolnicy z prefektury Kagoshima mają po prostu oko do zielonej herbaty.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
311,0 zł /250 g 124,4 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Czwartku, 18. 8. 2022
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Japonia
Region
Region:
Kagoshima
Smak
Smak:
Słodkawy, Umami
Dla dzieci
Dla dzieci:
od 10 lat
Zbiór
Zbiór:
Ostatni zbiór
Wysokość n.p.m.
Wysokość n.p.m.:
500m
BIO
BIO:
Tak

Skład

Japan Sencha Fukamushi-cha BIO 100%

Napar i smak herbaty

Jasnozielonkawy napar ma bardzo intensywne nuty, a dzięki tzw. głębokiemu sparzeniu nie jest ani odrobinę goryczkowy. Wręcz przeciwnie, możesz cieszyć się przyjemną słodyczą. Smak umami jest naprawdę mocny z długim posmakiem.

 

Pochodzenie herbaty

Region Kagoshima jest bardzo dobrze znany miłośnikom herbaty. Znajduje się na południowym krańcu wyspy Kyushu i obejmuje 200 mniejszych lub większych wysp. Po Shizuoce, Kagoshima jest drugim największym producentem japońskiej herbaty, stanowiąc około 30 procent lokalnych zbiorów. Obszar upraw słynie z marki Kagoshima Green Tea, która od 1992 roku jest gwarancją wysokiej jakości.

Jeśli zastanawiacie się dokładniej, skąd pochodzi ta herbata, dodajmy, że z okolic miasta Kirishima, ważnego skrzyżowania handlowego pod Górą Kirishima, kompleksem aktywnych wulkanów, z których najwyższy, Karakunidake, sięga 1700 metrów nad poziomem morza. Plantacje herbaty wokół Kirishimy wykorzystują bardzo żyzną glebę wulkaniczną, czystą wodę i powietrze. Dzięki wzgórzom często są one spowite mgłą. Klimat opisywany jest jako wilgotny podzwrotnikowy, z gorącym latem i łagodną zimą. Średnia roczna temperatura w Kirishimie wynosi około 15 ⁰C, przy czym w sierpniu jest to około 25 ⁰C, a w styczniu około 5 ⁰C.

Teraz pozostaje tylko dodać nieco więcej o metodzie fukamushi, która czyni tę senchę tak atrakcyjną. Sencha, jaką znamy w Japonii, jest zbierana wcześnie rano. Następnie pracownicy pozwalają liściom zwiędnąć i parują je wielokrotnie, bardzo krótko (około 30 sekund). Zatrzymuje to utlenianie enzymów i "zamyka" związki aromatyczne, tak ważne dla jakości powstałego napoju.

Sencha Fukamuschi jest zacieniona przez kilka dni przed zbiorami, aby liście mogły zgromadzić więcej aminokwasów, które odpowiadają za jej słodki i delikatny smak. Po oskubaniu również pozostawia się ją na słońcu na kilka godzin, aby zwiędła, ale pracownicy wystawiają ją na działanie gorącej pary przez 90-120 sekund. Czynność ta powtarzana jest wielokrotnie przez około minutę jednorazowo.

Z jednej strony tak przetworzona herbata ma bardzo głęboki i złożony smak, z drugiej jest delikatna, więc może wyglądać na gorszą jakość. Jest jednak odwrotnie i koneserzy wiedzą, że fragmenty liści herbaty są oznaką wyjątkowej jakości. Przecież można się o tym łatwo przekonać.

Efekty herbaty

Zielona herbata
Efekty zielonej herbaty

Wzór opakowania herbaty

Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.

Przygotowanie herbaty

Temperatura 90 °C Czas przygotowania 1 minut Množství 3g na 115 ml

Sposób przygotowania

  1. Pierwszy napar - Japan Senchu zalać wodą o temperaturze 90 ° C w proporcji 3 g na 115 ml wody. Pozostawić do zaparzenia na 1 minutę (przykryta filiżanka), a następnie przecedzić.
  2. Drugi napar - temperatura wody 95 ° C, czas zaparzania 1 minuta.
  3. Trzeci napar - temperatura wody 95 ° C, czas zaparzania 2 minuty.
Smak i nuty:
Intensywność
Gorycz
Ilość teiny
Jakość
Kilkakrotne zalewanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manutea.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


JAPAN SENCHA YABUKITA - zielona herbata
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

JAPAN SENCHA YABUKITA - zielona herbata

Niewiele osób może pochwalić się tym, że ich praca całkowicie zmieniła herbaciane rzemiosło w kraju wschodzącego słońca. Mężczyźnie o imieniu Sugiyama Hikosaburo i jego nowej odmianie krzewów herbacianych Yabukita się to udało a dzięki temu możemy dziś cieszyć się doskonałą grą smaków w każdej filiżance zielonej herbaty tej odmiany. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
467,7 zł /250 g 187,1 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Czwartku, 18. 8. 2022

JAPAN SENCHA SHIZUOKA BIO – zielona herbata
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

JAPAN SENCHA SHIZUOKA BIO – zielona herbata

W dwóch słowach: bardzo dobra. Japońska sencha z tradycyjnej prefektury herbacianej zachwyci doświadczonych miłośników herbaty i przyjemnie zaskoczy tych, którzy rozpoczynają swoją przygodę z zieloną herbatą. Kwiecisty, łagodny, wreszcie słodkawy napar przyniesie orzeźwienie, które docenicie kiedykolwiek i gdziekolwiek. Japończycy znani są z tego, że noszą przy sobie herbatę przez cały dzień. Spróbujcie zrobić podobnie. Japan Sencha Shizuoka BIO będzie Waszym miłym… Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
130,1 zł /250 g 52,0 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Czwartku, 18. 8. 2022

KUMAMOTO SOYO SENCHA PREMIUM BIO
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUMAMOTO SOYO SENCHA PREMIUM BIO

Wezwanie wiosny, uosobienie świeżości i nieskończonego spokoju. Jest to najwyższej jakości sencha pełna smaku umami, uprawiana w idealnej harmonii z dziewiczą przyrodą pod czujnym okiem monumentalnego wulkanu Aso. Bezsprzeczny dowód na to, że japońscy mistrzowie herbaty naprawdę znają się na swoim fachu, a co więcej, potrafią go coraz bardziej udoskonalać.   Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm| Zniżka za zapisanie się do ManuTips »